Vukovar: Obilježena 28. obljetnica stradanja Lušca

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Komemorativnim skupom u subotu je obilježena 28. obljetnia okupacije vukovarskog prigradskog naselja Lužac kojom je srbijanski agresor uspio presjeći komunikaciju između branitelja u središnjem dijelu grada s onima u Borovu naselju.

Počast za 69 ubijenih i nestalih tijekom obrane i okupacije Lušca polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su članovi obitelji, rodbina i suborci, državna izaslanstva, izaslanstva grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije kao i braniteljske i stradalničke udruge.

“Studeni je za Vukovar tužan mjesec, jer gotovo da nema dana da se ne obilježava neka tužna obljetnica stradanja Vukovaraca, ali i mještana okolnih mjesta. Nažalost za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao”, upozorio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić naglasio je da je Lužac u vrijeme rata bio žila kucavica kojom su se grad i Borovo naselje međusobno potpomagali u obrambenim zadatcima, a padom Lušca onemogućena je komunikacija i ubrzan pad grada.

„Mislim da ne postoji politička volja kako bi svi odgovorni za ratne zločine na području bivše općine Vukovar bili dovedeni pred lice pravde“, rekao je Šoljić.

Vremena okupacije LUšca prisjetio se tadašnji zapovjednik policije u Lušcu Mato Đigumović.

„Borbe su trajale do 13 sati, povukli smo se do škole, a u međuvremenu okupator je uhitio i doveo do školskog dvorišta oko 25 osoba, uglavnom starijih civila i žena i pokojeg branitelja, gdje su ih mučki ubili“, prisjetio se Đigumović .

Misa zadušnica služena je u Crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.