Vrijeme je za detoksikaciju! – Piše: Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Evita Ochel

  Detoksikacija podrazumijeva prirodan proces neutralizacije otrova iz ljudskog tijela. Detoksikacijom pomažemo organizmu da se očisti od svih loših tvari. Nedostatak energije, glavobolje, stalni osjećaj nadimanja i neredovita probava, samo su neki od znakova da je organizmu potrebna intervencija.

  Prije nego što počnete uopće razmišljati o detoksikaciji važno je da znate funkcionira li vaša probava svaki dan. Ukoliko ne funkcionira, tada ju morate uravnotežiti. Prehrana bogata vlaknima u prvom je planu a odmah nakon toga obratite pozornost na unos tekućine, posebice vode i biljnih čajeva. Voda je izrazito važna za metaboličke procese u našem tijelu a biljnim čajevima (zeleni) pokušajte privremeno zamijeniti unos kave u organizam. Kratka napomena, tekućinu nikako nemojte piti naiskap u velikim količinama jer u tom slučaju bubrezi nemaju dovoljno vremena da izreguliraju krvni tlak i razinu elektrolita. Bolja opcija je ispijanje jedne čaše tekućine svakih otprilike 45 minuta.

  Također, kako bi ste što bolje stimulirali probavne procese i ojačali svoj imunitet, ubacite u svoju prehranu namirnice poput češnjaka, cvjetače, brokule, smokve, šljiva, jabuka, badema, orasa i slično.

  Nekoliko dodatnih savjeta:
  1. voće i povrće treba sačinjavati bazu vaše prehrane,
  2. jedite isključivo lagane obroke (za početak izbacite meso i ugljikohidrate),
  3. nemojte preskakati obroke te izbjegavajte gladovanja jer će vas to dovesti do prejedanja,
  4. uživajte u salatama a ukoliko ih morate pouljiti učinite to maslinovim uljem,
  5. pazite na unos tekućine, tijekom detoksikacije potrebo je unjeti oko 2 litre tekućine u
  organizam (voda, čajevi, juhe)
  6. smoothie i sokovi od svježeg voća i povrća odličan su način da si podignete razinu energije,
  7. povrće pripremajte u što kraćem vremenu kako bi sačuvalo što više vrijednih tvari
  8. izbjegavajte fast food, sol, gazirane sokove, alkohol, kavu, cigarete te visokokaloričnu
  hranu.

  Detoksikacijska dijeta je kratkotrajna dijeta koja minimalizira količinu unosa kemikalija, potencira hranu bogatu vitaminima, nutrijentima i antioksidansima te sadrži namirnice, poput vlakana i vode, koji izvlače i eliminiraju otrove.

  Postoje brojne detoksikacijske dijete i recepti a koji ćete odabrati ovisi o vašim individualnim potrebama. Svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom prije konzumiranja bilo kakvih suplemenata ili prirodnih lijekova te ukoliko želite točan plan prehrane utemeljen na vašim trenutnim potrebama obratite se stručnjaku.

  Slijedi nekoliko jednostavnih recepata za sokove koji će pridonjeti detoksikaciji vašeg organizma. Sastojke dobro izradite mikserom ili u sokovniku te uživajte u njihovoj dobrobiti.

  RECEPT 1: nekoliko kriški đumbira, jedna mrkva, jedna repa, pola jabuke
  RECEPT 2: jedna jabuka, pola naranče, nekoliko badema, pola slatkog krumpira
  RECEPT 3: jedan kivi, jedan grejp, jedna naranča, malo cimeta
  RECEPT 4: jedan mango, čaša borovnica, 3-4 jagode
  RECEPT 5: jedna jabuka, jedna kruška, čaša trešanja

  I na kraju, nemojte zaboraviti tjelovježbu (trčanje, hodanje, preskakanje užeta, yoga, itd.) koja je izrazito važna za zdravlje vašeg organizma te ima značajnu ulogu u detoksikaciji istog.