Vojvođansko izaslanstvo u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Izaslanstvo  Autonomne pokrajine Vojvodine predvođeno predsjednikom Skupštine AP Vojvodine Istvánom Pásztorom i direktorom JP Vojvodina šume Ronaldom Kokaiem  posjetilo je Vukovarsko-srijemsku županiju te se u Upravi šuma Podružnica Vinkovci sastalo s županom Damirom Dekanićem i voditeljem Uprave šuma Podružnice Vinkovci Krasnodarom Sabljićem.  


Razgovaralo se o mogućnostima pripreme zajedničkog projekta za prijavu na Program prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska Srbija, priopćeno je iz županijske uprave.

“Drago mi je da nastavljamo priču prekogranične suradnje, jer u šumskim predjelima smo baš naslonjeni jedni na druge. Nadamo se u budućnosti kako ćemo u suradnji sa Vojvodina šumama pokrenuti nove projekte kroz koje ćemo zaustaviti odlazak mladih, ali i privući gospodarstvenike iz drugih krajeva”, eekao je voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Krasnodar Sabljić.

Spomenuvši  dosadašnju suradnju župan Dekanić je naglasio kako su u planu mnogi projekti od obostranog interesa.
“Zajednička suradnja s AP Vojvodinom ne obuhvaća samo jedan nego više projekata, a jedino kroz ovakav oblik suradnje možemo doći do sredstava koja su nam inače zaključana”, rekao je Dekanić. 

Dodao je i da se obje strane granice suočavamo s istim problemima, pa kroz bolju i intenzivniju suradnju možemo ostvariti i bolje rezultate. 

“Upravo to rubno područje EU želimo pretvoriti u centar iz kojega ljudi s obje strane granice neće odlaziti u potrazi za boljim životom”, poručio je župan. Za ostvarenje tog plana ključna je, smatra, zajednička suradnja koja  daje snagu kod nastupa na europskim i svjetskim tržištima.  

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Pásztor zahvalio se na prijemu i razgovorima te istaknuo kako je do sada bila dobra suradnja između dviju regija.

“Tema današnjeg susreta i razgovora je nastavak zajedničke suradnje te mogućnosti pripreme  projekata prema fondovima Europske unije. Prostor s jedne i druge strane je dosta sličan, budući nas dijeli državna granica, te smo razgovarali sa županom kako su i problemi slični te taj prostor koji je rubni prostor napraviti prostor koji će privlačiti, kroz koji se neće samo prelaziti i s kojega se neće odlaziti nego zadržavati”, naglasio je.

Nakon završetka sastanka vojvođansko izaslanstvo je posjetilo Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije u Gradištu te Šumarski muzej u Bošnjacima.