U Vinkovcima potpisan sporazum o pokretanju preddiplomskog studija računarstva

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Od jeseni Vinkovci bi trebali dobiti preddiplomski studij računarstva koji bi trebao trajati šest semestara, a studenti će završetkom steći 180 ECTS bodova i zvanje stručni/a prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka računarstva.

Iza cijele priče stoji želja vinkovačkih gradskih vlasti, ali i županijskih, da se u Vinkovcima pokrenu studiji visoke izobrazbe za kadrove potrebe gospodarstvu te je tako prošle jeseni započeo s radom preddiplomski studij drvne tehnologije, a sada na red dolazi i računarstvo i to kroz suradnju s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

„Cilj nam je da studenti upravo u Vinkovcima imaju dostupnost onih visokih škola i fakulteta koje oni danas traže, koji su u stvari traženi na tržištu rada. Uvijek smo prije govorili da je IT naša budućnost, ali nije, ona je sadašnjost i mi se već danas možemo pohvaliti s dvadesetak tvrtki koje se ozbiljno bave tim poslom, koje su prepoznate i van Hrvatske, koje su plod mukotrpnog rada individualaca, koje su iznikle iz početne ideje koju je netko od njih imao, a danas zapošljavaju ljude”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pored gradonačelnika Ivana Bosančića, supotpisnici Sporazuma o suradnji za pokretanje dislociranog preddiplomskog redovitog stručnog studija računarstva u Vinkovcima kojim se predviđa upis minimalno 25, a najviše 40 studenata, dok bi se predavanja održavala u prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića, bili su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Drago Žagar i direktor vinkovačkog Centra kompetencija za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

“Kod otvaranja ovoga studija rukovodili smo se potrebama tržišta rada i Sporazumu su prethodila pisma namjere mnogih naših tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koje su izrazile potrebu upravo za ovim profilom kadra”, istaknuo je Ambroš. Župan Božo Galić ocijenio je kako je već pokretanjem preddiplomskog studija drvne tehnologije učinjen velik korak u izobrazi potrebnih kadrova za gospodarstvo županije.

“Ovo je sada nova nadogradnja jer bez informatike i elektrotehnike ne može zamisliti budući razvoj u bilo kojem području”, poručio je župan Galić.

Dekan osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Drago Žagar kratko je kazao kao je uvjeren da će se na vinkovačkom studiju obrazovati kvalitetni stručnjaci.