Više od 120 pokladnih jahača projahalo Županjom najavivši priredbe 55. Šokačkog sijela

Foto: Đuro Karalić

Više od 120 konjanika projahalo je u nedjelju ulicama Županje u sklopu tradicijskog običaja pokladnog jahanja, kojim je ujedno najavljeno i ovogodišnje, 55. Šokačko sijelo, najznačajnija manifestacija hrvatske tradicijske kulture u županjskoj Posavini.

Pokladne jahače u središtu Županje pozdravio je gradonačelnik Damir Juzbašić da bi pred velikim brojem okupljenih građana bio uprizoren i običaj iz vremena Vojne krajine, kada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu i pokušati ukrasti pokoju ovdašnju djevojku, ali bi ih presresti hrvatski graničari koji su u to vrijeme čuvali granicu na Savi, koja je Habsburško carstvo dijelila od turskog te su djevojku vratili njezinoj obitelji. Pokladno jahanje u Županji organizirala je Konjogojska udruga “Stari graničar”.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine i vezan je povijesno uz područja uz rijeku Savu, a pojedina su ga slavonska mjesta održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata te ustanovljen i u mjestima u kojima ga povijest ne pamti.

Ovogodišnje, 55. šokačko sijelo održava se od 18. veljače do 1 ožujka pod geslom “Jedva čekam da poklade dođu”. Održat će se većina tradicionalnih priredbi koje čine tu tradicijsku manifestaciju prepoznatljivom, poput svečanosti otvorenja, Folklornih večeri, Sijela pučki pisaca i izbora najljepše djevojke u narodnoj nošnji “Šokački cvit 2022.” dok će dio izostati zbog epidemiološke situacije. Šokačko sijelo tradicionalno završava utorkom, dan prije blagdana Čiste srijede kojom u Katoličkoj crkvi počinje vrijeme korizme, a koja se ove godine slavi 2. ožujka.