Za Bošnjake i Županju proglašena prirodna nepogoda, štete se tek procjenjuju, ali se već zna da će biti velike

Foto: Đuro Karalić

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković proglasio je prirodnu nepogodu na području Općine Bošnjaci i Grada Županje zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom koja je u ponedjeljak zadesila to područje.

U izjavi novinarima, županijska pročelnica za poljoprivredu Magdalena Parat kazala je tim povodom kako je vrlo teško govoriti o preliminarnim procjenama šteta s obzirom na to da je dosta toga stradalo u građevini i poljoprivredi, a pozitivno je svakako što su jesenske kulture, poput pšenice i ječama, u većoj mjeri skinute i tu nema prevelikih gubitaka. 

“Svaka kuća je u Bošnjacima pretrpjela neku štetu, što i nije čudo ako se zna da je led bio promjera teniske loptice te je nezapamćeno u ovim krajevima. Štete se trenutačno na stambenim objektima procjenjuju na nekoliko milijuna eura i mi ćemo učiniti sve kako bi se one što prije sanirale”, poručila je.

Po njezinim riječima, štete će biti namirene kroz Registar šteta, a slijedi njihovo popisivanje. “Dobili smo preliminarnu najavu da će za sanaciju stambenih objekata sredstva biti osigurana u državnom proračunu”, rekla je Parat.