Virusom Zapadnog Nila zaražena 6-godišnja djevojčica iz Vukovara, najviše zaraženih gnijezda komaraca ovim virusom u okolici Vinkovaca i Županje

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Od ukupnog broja oboljeli od bolesti Zapadnoga Nila na području Grada Vukovara, do prije nekoliko dana, dijagnosticirana su dva takva slučaja. Jedna od oboljelih osoba je i šestogodišnja djevojčica iz Vukovara koja se nalazi na liječenju u KBC Osijek. To je donekle i uznemirilo građane koji malo ili ni malo ne znaju o ovoj bolesti o kojoj je bilo riječi i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara. Predsjednik vijeća Tomislav Šota, koji je i direktor Veterinarske stanice Vukovar, rekao je kako je sreća da najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi kao što su bolovi rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje

„Svega 1 posto zaraženih pokaže znak encefalitisa i imamo jedan takav slučaj u Vukovaru, dok se drugi serološki potvrđuje. Međutim, po mojim informacijama nisu životno ugroženi HZJZ nam je javio prije petog tretmana da imamo na jednom mjestu na Novom groblju uhvaćene komarce u mreži koji su zaraženi virusom, radili smo taj peti tretman koncem sedmog mjeseca i nakon toga više nije bilo komaraca zaraženih virusom“, rekao je Šota.

Dodaje i da je Veterinarska stanja preventivno odradila još dva tretmana u kolovozu i da zaraze nema za razliku od Vinkovaca i Županje gdje, kako je rekao, ima više legala komaraca s virusom Zapadnog Nila.

„Ako u rujnu bude toplo vjerojatno će još koje leglo komaraca izaći i bit će potrebno raditi tretman, ali ne kao prijašnjih godina kada smo tretirali nakon pojave 30 uboda u 15 minuta, tada smo tretirali zbog broja napasnika, ovo će biti epidemiološko-sanitarne naravi, rekao je Šota pojašnjavajući kako ima nekoliko stotina vrsta komaraca i kako  ih stručnjaci razlikuju.

Osvrnuo se i na pojavu stršljenova rekavši kako nikad u posljednjih 20 godina nije bilo toliko stršljenova u Vukovaru i cijeloj županiji.

„Imamo dnevno po 6-7 tretmana. U Borovu selu je bio i smrtni slučaj od uboda i načelnik općine odlučio je platiti tretmane i fizičkih osoba, a ne samo na javnim površinama Grad Vukovar plaća tretmane na javnim površinama, dok fizičke same plaćaju Imali smo dosta tretmana i na području općine Lovas i grada Iloka, no Vukovar najviše. Stršljenovi su također opasni i od samo jednog-dva uboda tko je alergičan može smrtno stradati Preporuka je ne dirati, javiti stručnim službama u Gradu“, rekao je Šota.