Vinkovci ugostili 12. kongres pilara jugoistočne Europe

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Više od 120 sudionika okupio je danas u hotelu Slavonija u Vinkovcima 12. kongres pilanara jugoistočne Europe, a glavni partner bio je švedsko-hrvatska grupacija Bjelin koja je nedavno postala vlasnik vinkovačkog drvoprerađivača Spačve, a tvrtku ima i u Otoku.

“Kongres je kroz prethodnih 11 godina postao prepoznat kao središnje mjesto okupljanja predstavnika pilanske industrije i šumarstva, vodećih proizvođača pilanskih tehnologija, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave, sindikata i medija, a sve s ciljem kako bi razmotrili zajedničke izazove, izgradili održiva partnerstva i unaprijedili stanje u sektoru”, kazao je direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran.

Ante Sabljić, član Uprave Hrvatskih šuma kazao je kako je misija toga javnog poduzeća održivo gospodarenje šumama. 

“Godišnje siječemo 6,4, dok ukupno priraste 7,4 milijuna kubnih metara drvne mase što znači da siječemo 85 posto prirasta”, rekao je Sabljić.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić iskazao je zadovoljstvo što se kongres održava u Vinkovcima te dodao kako smatra da je upravo ovaj sektor prilika za spas Slavonije. „Mi svoj razvoj moramo usmjeriti kroz šumarstvo i drvnu industriju jer imamo ogroman potencijal, u tome smo dobri i znamo što radimo“, kazao je Dekanić.

Prije početka kongresa upriličena je studijska posjeta tvrtki Bjelin Otok koja je dio grupacije Bjelin.