Vinkovci: Počela provedba Projekta DR SHARE

VINKOVCI, Projekt DR SHARE (Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation), koji stavlja naglasak na smanjenje katastrofa, standardiziranje analiza opasnosti i procjene rizika, predstavljen je u utorak u Vinkovcima. Riječ je o projektu čija je provedba započela početkom 2016. godine i trajat će 18 mjeseci, a provodit će se na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, dok su partneri s hrvatske strane Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.  Vrijednost projekta je 281.222 eura od kojih Europska komisija sufinancira 75 posto.

 „U središtu samoga projekta je IT aplikacija koja će evidentirati sve ključne resurse koje će u slučaju elementarnih nepogoda trebati evakuirati s područja Vukovarsko-srijemske županije, ali i s područja bosanske Posavine i Vojvodine“, pojasnio je viši voditelj projekta Krunoslav Srpak iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije “Hrast”.

Po njegovim riječima, uz stvaranje baze podataka projekt će omogućiti i razmjenu iskustava i relevantnih podataka za kontrolu upravljanja rizicima, odgovarajuće informiranje i suradnju među partnerima glede prevencije od rizika, kao i obuku osoblja koje upravlja rizicima za korištenje novih IT alata.

“S obzirom da znamo kakve poplave smo imali prije dvije godine u županjskoj Posavini, mišljenja smo kako će ovaj projekt pomoći na način da se u budućnosti efikasnije zaštitimo od mogućih katastrofa”, ocjenila je Kristina Černok, voditeljica projekta i v.d. pročelnica upravnog dojela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije.

Iz BiH u projekt je uključeno tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije, a sa srbijanske strane vojvođanski Fond „Europski poslovi“ i Tajništvo za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine.

ĐURO KARALIĆ