Vinkovci: otvorena izložba 3. hrvatskog triennala keramike

VINKOVCI, Narednih mjesec dana Vinkovčani imaju prigodu razgledati izložbu 3. hrvatskog triennala keramike koja je u petak otvorena u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”, a otvorenom ju je u ime vinkovačkog gradonačelnika otvorio gradski pročelnik za turizam i kulturu Mario Banožić.

O izložbi i njenom značaju i ulozi umjetničke keramike u hrvatskoj umjetnosti govorio je član Međunarodne akademije za keramiku Hanibal Salvaro koji je podsjetio kako je riječ o jednom od najstarijih umjetničkih izračaja, čiji se tragovi mogu pronaći kroz brojNa tisućljeća.

“Vidio sam ovdje kod vas u Vinkovcima posudu Orion, koja je pronađena u vučedolskom sloju u Vinkovcima i čiji je nastanak datiran prije 2600. godine prije Krista, a koja se smatra najstarijim indoueuropskim kalendarom. Riječ je dakako i tu o keramici i to prapovjesnoj”, kazao je Salvaro.

Na izložbi su Izložena djela 24 umjetnika, a prema odabiru međunarodnog žirija.

Izlagači su Marina Badurina Tudjina, Vedrana Balković, Suzana Baljak, Štefanija Baranašić, Andrea Bassi, Lidia Boševski, Ivančica Cvitić Znidarčić, Kornelija Dretar,  Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Ana Hutinec, Krešimir Ivček, Marinko Jelača, Margareta Krstić, Sanja Lovrenčić,  Orjenka Mirjan, Nataša Ninić, Bruno Paladin, Ivana Petan, Valerija Polanec, Boris Roce, Hanibal Salvaro, Iva Višković i Ivančica Vončina.

Posjetitelje su pozdravili i kustos izložbe u Vinkovcima Ivica Belamarić te ravantelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković.

ĐURKO KARALIĆ