Vinkovci: Otkrivena spomen ploča Juliju Domcu, utemeljitelju hrvatske farmacije

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Spomen ploča utemeljitelju hrvatske farmacije i rektoru Zagrebačkog sveučilišta, Vinkovčaninu Juliju Domcu (Vinkovci,1853.-Zagreb,1928.), rad akademskog slikara Domagoja Burilovića. otkrivena je danas na zgradi Hrvatski šuma u središtu Vinkovaca.

Spomen ploču postavilo je Građanskog društvo Moji Vinkovci čiji je predsjednik Josip Paulić naveo kako je Julije Domac bio sveučilišni profesor farmakogozije u Zagrebu, a osnovao je i Zavod za farmakognoziju, prvu samostalnu ustanovu te vrste na Balkanu.

Foto: Đuro Karalić

“Ovime odajemo počast, ne samo njemu, nego i svim drugim Vinkovčanima koji su ostavili neizbrisiv trag u našem društvu. U Domčevo doba, njegovim angažiranjem, hrvatske ljekarne postaju jedne od najbolje organiziranih i opremljenih u svijetu”, kazao je Josip Paulić.

Zamjenica vinkovačkog gradonačelnika Kata Krešić podsjetila je kako medalja koju Hrvatsko farmaceutsko društvo dodjeljuje za izvanredne zasluge u farmaceutskim znanostima nosi ime upravo Julija Domca.

“Postavljanje spomen ploče Julijusu Domcu samo je dokaz i potvrda istine kako su najveće bogatstvo jednog grada njegovi ljudi. Najveći ponos našega grada su ljudi koji žive u našem gradu i koji su živjeli, ostavivši neizbrisiv trag. Jedan takav neizbrisivi trag ostavio je i Julije Domac”, kazala je Kata Krešić dodajući kako je nužno uvijek iznosa iskazivati poštovanje ljudima koji su to svojim životom i radom zaslužili.

Foto: Đuro Karalić

Govorio je i Martin Grgurovac iz Društva Moji Vinkovci najavivši do kraja godine ili početkom iduće godine postavljanje i spomen ploče Josipu Brunšmidu (Vinkovci, 1858.-Zagreb,1929.), prvom profesoru arheologije na zagrebačkom Sveučilištu čiji je rad od neprocjenjivog značaja za hrvatsku arheološku i numizmatičku znanost.