Vinkovci: “Od Đurđeva do Markova” 23. i 24. travnja

Foto: vusz.hr

VINKOVCI, Vjersko-tradicijska manifestacija “Od Đurđeva do Markova”, ustanovljena prije tri godine na inicijativu Udruge “Naši Borinci”, održat će se ove godine 23. i 24. travnja, a središnji događaj kao i prethodnih godina bit će misno slavlje sa blagoslovom konja, konjanika i polja.

“Već treću godinu zaredom naša udruga u suradnji sa Župom Presvetoga Srca Isusovog organizira manifestaciju “Od Đurđeva do Markova” i sretni smo što to možemo činiti na zadovoljstvo svih nas Borinčana ali i ostalih građana Vinkovaca”, kazao je na konferenciji za novinare u vinkovačkoj gradskoj upravi predsjednik Udruge “Naši Borinci” Robert Richter.

Predstavljajući program, Richter je naveo kako će ove godine u programu sudjelovati 23 konjanika i konjskih zaprega koji će se okupiti u dvorištu nekadašnje vinkovačke klaonice odakle će se uputiti prema središtu grada, a odatle Zvonimirovom ulicom prema Borincima.

“Kod kapelice će se služiti sveta misa u 12 sati s obredom blagoslova konja i konjanika nakon čega slijedi narodno veselje uz nastup KUD-ova “Šumari” iz Vinkovaca i “Zvonko Ban” iz Jarmine”, naveo je.

Zadovoljstvo što se i ove godine upriličuje manifestacija “Od Đurđeva do Markova” iskazao je i župnik Župe Presvetog Srca Isusovog iz vinkovačke gradske četvrti Lapovci pod koju potpadaju i Borinci, Matej Glavica.

“Radostan sam što nam se i ove godine približava blagadan svetog Jurja kao i svetog Marka koje na poseban način obilježavamo upravo na Borincima. Radostan sam i što smo našu kapelu Uzašašća Gospodnjega na Draganovcima napravili svojevrsnim župnim svetištem. Od kapele na početku hodočasničkog puta napravili smo pak malo svetiše gdje ljudi mogu doći i moliti se u u tišini i sabranosti”, kazao je župnik Glavica.

Uz poziv svim Borinčanima i Vinkovčanima da dođu 23. i 24. travnaj na Borince, pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić podsjetio je kako će se blagoslov polja obaviti u nedjelju 24. travnja nakon svete mise koja će također biti služena na Dragonovcima.

“Grad Vinkovci podržao je i podržava ovu i slične manifestacije i nastaviti ćemo to i činiti i dalje jer ovakvim događanjima potičemo očuvanje naše tradicije u koje blagoslov konja i polja u proljeće, bez sumnje, spadaju”, kazao je Banožić.

Kapelu Uzašašča Gospodnjega na Draganovcima u vinkovačkom prigradskom naselju i izletištu Borinci, koja se u povijesnim zapisima spominje još u 18. stoljeću kao “drvena kapela u vinkovačkim vinogradima”, prije dvije godine su obnovili Povijesno i športsko društvo “Hrvatski sokol” Vinkovci, udruge “Naši Borinci” i “Vinkovački šokčaki rodovi” te Župa Presvetoga Srca Isusova.

Ime naselja Draganovci spominje se još u srednjem vijeku kao područno selo koje je pripadalo obližnjem naselju Sveti Ilija, kako su se u to doba zvali današnji Vinkovci. U vrijeme vladavine Turaka mještani Draganovaca preselili su se u Vinkovce ali su i dalje nastavili dolaziti u kapelu, koja je nakon II. svjetskog rata zaboravljena te je bila propala i zapuštena.

ĐURO KARALIĆ