Vinkovci dobivaju sustav javnih bicikala

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Kroz naredna dva mjeseca Vinkovci će dobiti sustav javnih bicikala koji će se sastojati od 3 stanice s 12 klasičnih i 6 električnih bicikala. Naime, s ciljem popularizacije sustava javnog prijevoza i smanjenja upotrebe osobnih automobila, odnosno smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, u Gradu Vinkovcima u veljači su s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali Ugovor o sufinanciranju projekta „Uvođenje sustava javnih bicikala u Grad Vinkovce“.

Od ukupno 565.000 kuna, kolika je vrijednost projekta, 40% ili 226.000 kuna sredstva su Fonda. Postupkom javne nabave izabrana je tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. iz Zagreba, koja je dala najbolju ponudu u iznosu od 459.200 bez PDV-a ili 574.000 kuna s PDV-om i s kojom je potpisan ugovor. Potpisom ugovora, ova tvrtka obvezuje se izvršiti uslugu u roku od 60 dana.

„Uvođenjem ovog sustava ispunili smo neke od ciljeva u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom te ostvarili napredak u našim nastojanjima da Vinkovci postanu zeleni i zdravi grad. Značajan korak u tom smjeru je i izgradnja biciklističkih staza u gradu, za koju već imamo spremnu cjelokupnu dokumentaciju za izgradnju prve faze”, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Napominje i kako je ovaj projekt vrlo značajan jer svima su dobro poznate brojne prednosti kada je vožnja bicikla u pitanju, ali i preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često naglašavaju zašto baš bicikl kao prijevozno sredstvo treba koristiti što više.

Prometnim Masterplanom grada Vinkovaca predviđeno je postavljanje stanica na tri lokacije i to kod Željezničkog kolodvora, u centru grada u blizini zgrade Hrvatske pošte te u parku Lenije u blizini srednjih škola i bazena. Na svakoj stanici bit će postavljeni stalci za 4 klasična bicikla i punjači za 2 električna, a građani i posjetitelji bicikle će koristiti prijavom u sustav i plaćanjem korištenja po satu.