Vinkovci: Obilježena 32. obljetnica osnutka 109. brigade, prve pričuvne brigade ZNG-a u Hrvatskoj

Foto: Grad Vinkovci

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 32. obljetnica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade ZNG-a, ustrojene 28. svibnja 1991. godine, na dan kada je u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj bio postrojavanje prvih postrojbi ZNG-a. 

“Ono što su pripadnici 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci vođeni velikom ljubavlju prema Slavoniji i našoj Domovini postigli kroz najteže bitke Domovinskog rata, ostaje u trajno nasljeđe i na ponos svim budućim generacijama. Njihova hrabrost i odlučnost u najzahtjevnijim i najopasnijim trenucima, danas nam je najbolji putokaz i najveća motivacija”, poručio je gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Brigada je dala velik i značajan doprinos u obrani vinkovačkog kraja i RH. Borila se na najtežoj bojišnici, na istočnim granicama, na vratima Hrvatske te zajedno s 3. brigadom i snagama dovedenim iz unutrašnjosti, uspjela zaustaviti nadmoćnijeg neprijatelja. Pretrpjela je velike žrtve, najveće u odnosu na sve pričuvne brigade. Imala je 214 poginulih i 650 ranjenih i povrijeđenih, a 12 pripadnika se još uvijek vode kao nestali. 

Foto: Grad Vinkovci