Vinkovci: Obilježena 16. obljetnica ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Foto: Đuro Karalić

Prigodnom svečanosti u vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” obilježena je 16. obljetnica ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade kojoj je nazočan bio i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Zoran Milanović.

„Prije svega i iznad svega, vaš zadatak, misija i poslanje je obrana hrvatske domovine, naše države, jedine države do koje je jedino nama stalo. I to je ono na što ste prisegnuli. Prisegnuli ste hrvatskom Ustavu i hrvatskoj domovini prije svega i iznad svega, vaš zadatak, misija i poslanje je obrana hrvatske domovine. I na to imamo utjecaja, tu imamo jasan cilj, jasnu spoznaju i svijest što to jest i što nije, gdje su naše granice, tko su naši ljudi, što kaže naš Ustav i demokratski politički poredak. Sve drugo izvan toga je manje jasno, udaljenije i na neki način mutnije”, rekao je predsjednik Milanović.

Vojnicima je poželio da i dalje rastu u vojničkom smislu i služe domovini sukladno Ustavu.

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada ustrojena je 20. ožujka 2007. godine od pripadnika 3., 5. i 7. gardijske brigade kojih je u Domovinskom ratu živote dalo 571, ranjeno ih je 1888 dok se na popisu nestalih još nalazi 17 pripadnika tih ratnih postrojbi.

“Od samog osnivanja ova je brigada bila uključena u uvježbavanje i pripremu snaga za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama. A koliko je važno konstantno ulagati u spremnost još jednom se pokazalo u ratu u Ukrajini, koji predstavlja prijetnju sigurnosti cijele Europe, ali i svijeta”, rekao je u obraćanju zapovjednik brigade, brigadir Valentin Skroza.

Svečanosti su nazočni bili i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Boris Šerić, izaslanik ministra obrane, general bojnik Željko Živanović, zamjenik župana Franjo Orešković, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić te drugi gosti.

Kod spomenika u dvorištu vojarne položeni su vijenci i upaljene svijeće dok su najboljim borbenim timovima brigade uručena priznanja.