Bivši šef KOS-a Aleksandar Vasiljević u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora

Foto: Pixabay

Za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske, bivši šef jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) Aleksandar Vasiljević na osječkom Županijskom sudu osuđen je u odsutnosti, na 20 godina zatvora.

U optužnici se navodi kako su logori za ratne zarobljenike na području Srbije i Hrvatske 1991. godine osnivani po zapovjedi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO), čiji je Vasiljević bio načelnik. On je za zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti na ispitivanje ratnih zarobljenika, navodi se.

Vasiljević je optužen da je kao odgovorna osoba, znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih postrojba, hrvatske zatočenike ubijaju i muče te da prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protupravne radnje i njihove posljedice.

Uslijed takvog zlostavljanja, u srbijanskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška usmrćeno je 19 hrvatskih zatočenika, veći broj zatočenih civila i ratnih zarobljenika je zadobio teške i po život opasne ozljede, s posljedicama trajnog narušenja zdravlja, dok je više žena sustavno silovano i seksualno zlostavljano.   

Županijski sud u Osijeku je protiv Vasiljevića, koji je nepravomoćno osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, odredio istražni zatvor. Obvezan je i platiti troškove postupka, započetog u listopadu 2018., tijekom kojeg je ispitano više stotina svjedoka, a o čijem će se iznosu odlučiti posebnim rješenjem.