Vinkovci i Otok riješeni, u drugom krugu velika borba za mjesto gradonačelnika u Vukovaru, Iloku i Županji

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Dan poslije prvoga kruga lokalnih izbora dojmovi su se polako slegli i ostvareni rezultati se mogu analizirati.

Očigledno je kako će se u drugom krugu, u utrci za župana Vukovarsko – srijemske županije, voditi velika borba između Damira Dekanića (HDZ) i Josipa Dabre. Iako je Dekanić u prvome krugu ostvario duplo bolji rezultat ostaje da se vidi kako će u drugom krugu glasovati birači Nikole Kajkića, kojemu je malo nedostajalo za drugi krug, ali i birači Davora Čavara (SDP) i Tomislava Panenića. Velika borba voditi će se za birače koji nisu izašli na birališta.

Kada je riječ o gradovima tu je priča također interesantna. Očekivano su pobjedu u prvom krugu ostvarili Ivan Bosančić (HDZ) u Vinkovcima i Josip Šarić (HDZ) u Otoku. Kod obojice kandidata od ranije se znalo kako će gotovo sigurno pobijediti u prvom krugu.

Sasvim je drugačija priča u Vukovaru, Iloku i Županji. U Vukovaru će u drugi krug aktualni gradonačelnik Ivan Penava koji je u nedjelju imao više od 2.000 glasova od kandidata HDZ-a Nikole Mažara. Prema ostvarenim rezultatima Penava je u prvom krugu imao 43,80 posto glasova, a Mažar 24,81 posto. Iako je razlika velika tu zapravo još uvijek ništa nije riješeno s obzirom da se zna kakav je odnos na relaciji Plenković – Penava ali i radi simbolike Vukovara.

U Iloku će u drugi krug aktualna gradonačelnica Marina Budimir koja je ostvarila 36,97 posto glasova i kandidatkinja HDZ-a Renata Banožić 30,66 posto. I u Iloku se očekuje velika borba dvije kandidatkinje.

Ništa manje zanimljivo neće biti niti ni u Županji. Tamo će, i to s prvoga mjesta, u utrku za gradonačelnika ići Damir Juzbašić, koji je osvojio 44,52 posto glasova, i aktualni gradonačelnik Damir Miličević (HDZ) sa 32,74 posto glasova. Poznato je kako Juzbašić napustio HDZ par tjedana prije održavanja lokalnih izbora. Radi svega za očekivati je više nego zanimljivu izbornu utrku u drugom krugu.