Obnovljeni Šokački stan nadomak Vinkovaca otvorio svoja vrata

Foto: Grad Vinkovci

Na Šokačkom stanu nedaleko Vinkovaca, kojega mnogi Vinkovčani pamte kao PIK-ov stan, danas je održana završna konferencija projekta „Pannonia Gourmet” kojim je ovaj objekt pretvoren u gastronomski centar koji za cilj ima promicati regionalni gastro turizam.

„Kroz razvoj zajedničke gastro ponude, rast kapaciteta sudionika i sveukupno povećanje atraktivnosti prekogranične suradnje, turizam se prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast. Kroz Gourmet akademiju polaznici imaju priliku upoznati tradicionalna jela, sirovinama s područja i načinima njihove upotrebe kroz stare i zaboravljene, ali inovativne recepture”, kazala je voditeljica projekta iz
Vinkovačke razvojne agencije VIA, Marina Hodak Domaćinović.

Radovima je obuhvaćena rekonstrukcija oko 600 kvadrata glavne zgrade Šokačkog stana, od krova, trijema i fasade preko blagovaonice, kuhinje i ureda, do uređenja dvorišta s novom ogradom. U planu su i mnogi dodatni sadržaji koji će naknadno konkurirati za EU potpore. Nositelj projekta je Sveučilište Educons iz Novog Sada, a partner na projektu je Turistička zajednica općine Irig iz susjedne Republike Srbije.

„Prije samo 24 mjeseca ovaj Šokački stan bio je potpuno neiskorišten turistički potencijal, a danas svjedočimo jednoj novoj turističkoj priči na području grada Vinkovaca. Svjedočimo i tome kako naše ideje mogu postati i stvarna djela, osobito uz pomoć fondova iz Europske unije. Znali smo da smo na dobrom putu i da ne smijemo tu stati pa koristim i ovu priliku pozvati sve nazaposlene kuhare i konobare
da nam se jave i da postanu dio Šokačkog stana”, istaknula je direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević.

Ukupna vrijednost projekta je 1.489.479,43 € te je sufinanciran iz IPA II. programa, u iznosu 968.161,63 € ili 65 %. Razdoblje provedbe projekta obuhvatilo je 24 mjeseca.

„Gotovo da i nema Vinkovčana koji barem jednom nije ovdje provodio vrijeme. Želja nam je ovdje otvoriti restoran, da kuhari i konobari ovdje pronađu svoje radno mjesto i da ovdje iznikne jedna nova gastrononomska ponuda. Ovaj prekrasan prostor sigurno može doprinijeti našoj turističkoj ponudi”, kazao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

U sklopu današnje završne aktivnosti projekta održano je i kulinarsko natjecanje u kuhanju graha s domaćom kobasicom. Pred žirijem je bio težak zadatak, a svoja jela predstavilo je ukupno sedam ekipa, od kojih su tri ekipe bile izvan konkurencije. Najbolji grah skuhala je ekipa Igora Sebastijana, na drugom mjestu je bila ekipa Filipa Zovkića, dok je na trećem mjestu završila ekipa Zlatka Martina.