Nezavisne liste polako ali sigurno preuzimaju općine širom županije

Foto: net.hr

VUKOVAR, Na lokalnim izborima 2013. godine nezavisne liste počele su uzimati maha u Vukovarsko – srijemskoj županiji te su njihovi kandidati preuzeli neka od načelničkih mjesta. Isto se ponovilo 2017. godine kao i na izborima 2021. godine. Sve to ukazuje kako se neke stvari mijenjaju te da više nije dovoljno biti član neke od velikih stranaka i biti siguran u pobjedu.

Vidi se to i po rezultatima pa tako od ranije HDZ ne drži načelnička mjesta u Ivankovu, Nuštru, Tovarniku, Nijemcima i Štitaru. Toj listi su se na ovim izborima priključile i općine Gunja i Privlaka gdje su također pobijedili predstavnici nezavisnih lista. Međutim, niti to možda neće biti kraj jer u drugom krugu nezavisni kandidati imaju priliku da preuzmu i vlast u općinama Jarmina i Drenovci čiji su načelnici na vlasti 30 godina. SDP je zadržao svoje općine (Stari Mikanovci i Babina Greda), HKS je i dalje na vlasti u Vođincima, a Andrija Juzbašić i njegov DHSS u Bošnjacima.

Promjene su se dogodile u Cerni gdje je HDZ izgubio vlast od kandidata HSS-a Josipa Štoreka i općini Tordinci gdje je kandidat HDZ-a Davor Adžić (HDZ) pobijedio u dosadašnjeg načelnika Željka Matanovića. HDZ će imati priliku i vratiti se na vlast u općini Tovarnik gdje je njihov kandidat ušao u drugi krug.