Vinkovci: HSP AS pridružio se obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Foto: HSP AS

VINKOVCI, Kako bi povećali senzibilitet javnosti o autizmu, podmukloj bolesti koja napada u najranijoj fazi života HSP AS i Podružnica Vinkovci odazvali su se pozivu vinkovačkih roditelja djece oboljelih od autizma te pomogli u obilježavanju ovog dana, izvjestili su iz te političke stranke.

Na prepunoj vinkovačkoj pješačkoj zoni vinkovački mališani s autizmom simbolično su pustili u zrak 20 svijetloplavih balona kao simbol borbe protiv autizma.

U ovoj akciji s velikim zadovoljstvom su sudjelovali, izdvajanjem vlastitih financijskih sredstava, i članovi  HSP AS Vinkovci predvođeni predsjednikom stranke Hrvojem Ničeom.
U Vinkovcima je dvadesetak djece koja se nose s autizmom, no stvarni broj je puno veći s obzirom na to kako mnogi roditelji iz straha i neznanja ne žele odvesti djecu na detaljne pretrage. S djecom s autizmom potreban je sustavan rad od prvog dana otkako je postavljena dijagnoza.
“Nažalost, premda u Vinkovcima postoje nominalni uvjeti da se sustavno radi s djecom s autizmom kroz jednu instituciju i jednu udrugu, to se ipak ne radi na dovoljno kvalitetan način. Naime, tjedno sa svakim djetetom treba u prosjeku minimalno 10 sati rada, a u Vinkovcima na besplatnu terapiju djeca imaju pravo samo pola sata tijekom sedam dana”, kažu iz HSP AS.

„Pomoć obiteljima koje imaju članove s autizmom nije niti smije biti nerješiv problem pogotovo iz razloga što su u pitanju uglavnom ulaganja u kadrove, a ne u skupu medicinsku opremu. Iako je zdravstveni sustav u najvećoj mjeri centraliziran, Grad se može aktivno uključiti u osiguravanje kadrova kroz stambeno zbrinjavanje i druge povlastice koje bi osigurale ostanak i dolazak novih medicinskih stručnjaka u Vinkovce“, poručio je predsjednik stranke Hrvoje Niče.