Vinkovci domaćin dvodnevne konferencije “Civilna zaštita i sigurnost gradova”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U vinkovačkom hotelu Admiral započela je s radom dvodnevna stručna konferencija civilne zaštite „Civilna zaštita i sigurnost gradova“, koju zajednički organiziraju Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i stručni časopis „Zaštita“.

Konferenciji se odazvalo  120 stručnjaka iz područja civilne zaštite koji su na svojim predavanjima analizirali i predlagali stručna rješenja iz područja upravljanja krizama, posebice krizama uzrokovanih poplavama, požarima, potresima i pandemijom koronavirusa.

Predsjednik Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenja rizika od katastrofa Marijan Vundać rekao je kako su pandemija koronvirusa te nepogode poput potresa i poplava, koje su se obrušile i na Hrvatsku, pokazale svu važnost sustava Civilne zaštite.

“Moramo priznati da nas takve nepogode zateknu, što znači da sustav ne funkcionira na pravi način i kako bi trebao, ali dobro je da o tome razgovaramo, da se sastajemo i pokušavamo sustav unaprijediti”, rekao je Vundać, dodajući kako u pravilu nikad nisu u pitanju financijska sredstva, nego su problemi u organizaciji i koordinaciji.

Na konferenciji je predstavljena najnovija tehnološka rješenja iz područja zaštite kritične infrastrukture i geoinformacijski sustavi za sigurnost gradova i njihove imovine, zatim najnoviji alarmni, videonadzorni  sustavi i sustavi veze.

„Izuzetno mi je drago što baš Vinkovci imaju priliku biti domaćinom jedne ovakve konferencije. Uvodna Panel rasprava na temu „Civilna zaštita i upravljanje krizama – potresi, poplave, požari“, obuhvaća upravo one probleme s kojima se susrećemo u posljednje vrijeme. Vinkovci imaju razloga za optimizam jer naše službe dobro su opremljene, kako profesionalnim kadrom tako i opremom”, rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.


Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Kubiček i Pave Medved održali su prezentaciju na temu “Kako se civilna zaštita Vukovarsko-srijemske županije nosi sa pandemijom koronavirusa“, dok je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vinkovaca, Gabrijel Šokičić, održao predavanje na temu „Organizacija Vinkovačkih jeseni sa stajališta sigurnosti“.