Gradske vlasti Vinkovaca prodaju kultnu Barutanu

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovačke gradske vlasti odlučile su staviti na bubanj nekadašnji gradski bazen Barutana koji već više od desetljeća nije u funkciji, a pripada kultnim mjestima u gradu Vinkovcima.

Sagrađen je odmah nakon II. svjetskog rata da bi početkom 60-tih godina prošloga stoljeća bio moderniziran te mu je dograđen mali i srednji bazen, sagrađene pomoćne prostorije. Po nekim podacima tijekom sezone na Barutani se kupalo i do 40.000 kupača.

Kako se može pročitati u Vinkovačkom listu, 28. lipnja 1969. na Barutani je odigrana međunarodna vaterpolo utakmica između beogradskog Partizana, višestrukog prvaka bivše države i tada trostrukog prvaka Europe i reprezentacije Švedske. Pred 1.000 gledatelja europski prvak pobijedio je Šveđane sa 7:3.

Novo uređenje Barutna je doživjela tek krajem devedesetih godina ali su se ubrzo pojavili prvi zemljišnoknjižni problemi, pitanje legalizacije i druga da bi se 2012. godine i definitivno odustalo do projekta spašavanja Barutane. Dvije godine ranije otvoreni su zatvoreni bazeni u Lenijama i već tada se nazirala loša sudbina Barutane.

Sa bazen i okolno zemljište s pomoćnim prostorijama i parkiralištem Grad Vinkovci traži početnih nešto više od 3,8 milijuna kuna, po principu viđeno-kupljeno. U obrazloženju odluke o prodaji Barutane navodi se kako je njezina obnova neisplativa, a potreba za njom prestala je izgradnjom bazena u Lenijama.