Vinkovci će kroz narednih nekoliko mjeseci dobiti moderan objekt zatvorene tržnice

Foto: Đuro Karalić

Vinkovčani će napokon dobiti mjesto gdje će svoje omiljene zdrave domaće proizvode od svojih lokalnih proizvođača svakodnevno moći kupovati neovisno o vremenskim prilikama, u kontroliranim uvjetima novog zatvorenog dijela gradske tržnice. Radovi dobro napreduju i nekadašnje skladište Opskrbe koje godinama stoji neiskorišteno uskoro će postati moderno opremljen prostor s gotovo 800 kvadrata prodajnog dijela i svim pratećim sadržajima, uključujući veliku hladnjaču u podrumskim prostorijama.

Uređenje i opremanje zatvorenog dijela, kako je prilikom današnjeg obilaska radova najavio gradonačelnik Ivan Bosančić, predstavlja tek prvu fazu cjelokupnog plana za uređenje vinkovačke tržnice koja će tako postati reprezentativan prostor kakav Vinkovci i zaslužuju.

„Cilj nam je bio omogućiti našim sugrađanima i svim stanovnicima naše županije koji gravitiraju Vinkovcima da na jednom mjestu, u kontroliranim uvjetima, svaki dan mogu obaviti kupnju domaćih i zdravih proizvoda od svojih poznatih lokalnih prodavača. Uz sam prodajni dio osigurani su i popratni sadržaju kako bi se i kupci i prodavači ovdje osjećali što ugodnije. Radovi na uređenju ovog zatvorenog dijela završavaju za nekoliko mjeseci, a već radimo i na planu uređenja i natkrivanja otvorenog dijela, ali i uređenju samog okoliša naše tržnice. Tako ćemo zatvoriti jednu cjelinu i Vinkovci će imati prekrasnu funkcionalnu tržnicu po uzoru na moderne europske gradove, onakvu kakvu naši sugrađani priželjkuju i zaslužuju jer Vinkovčani vole kupovati na svojoj tržnici“, poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekt, dodao je, u konačnici predstavlja i značajno ulaganje u razvoj i jačanje malih obrta i općenito poduzetništva u gradu, a samim time utječe i na podizanje konkurentnosti vinkovačkog gospodarstva.

Sredstva za uređenje zatvorenog dijela tržnice osigurana su kroz projekt „Adaptacija zgrade gradske Tržnice Vinkovci“ koji su pripremili djelatnici Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, radove vrijedne 8 milijuna kuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sufinancira s 4,7 milijuna kuna, dok je Grad Vinkovci osigurao preostalih 3,3 milijuna kuna. Cijelo prizemlje zgrade veličine gotovo 800 kvadratnih metara bit će iskorišteno kao prodajni prostor, s uključenim sanitarnim čvorovima i prostorom za prihvat robe. U podrumu zgrade će se nalaziti hladnjača s kontroliranom atmosferom za skladištenje voća i povrća, zapremine 176 metar kubnih. Na katu je također jedan dio namijenjen prodajnom prostoru, dok će u drugom dijelu biti smješteni uredski prostori tvrtke GTG-a te prostor za arhiv.

Inače, na vinkovačkoj tržnici građani mogu kupovati domaće proizvode od ukupno 108 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, od kojih je njih 19 iz Vinkovaca, a preostalih 89 iz okolnih mjesta. Važno je napomenuti i kako 70 OPG-a ima stalni cjelogodišnji zakup prostora na tržnici, a njih 56 vlasnici su certifikata kojima se utvrđuje izvornost proizvoda domaćih proizvođača, a koji su jamac sigurnosti kupcima.