U Vukovaru uskoro dostupan širokopojasni pristup internetu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području  Grada Vukovara i Grada Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja čime će na utvrđenih 14.863 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Kako je rečeno riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na Grada Vukovara i Grada Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja viša od 9,7 milijuna eura. Hrvatski Telekom će investirati više od 5,7 milijuna eura u ovaj projekt, dok će preostali iznos od oko 3,9 milijuna eura, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

“Grad Vukovar prepoznao je važnost i nužnost ovog projekta te nam je zadovoljstvo biti jedan od partnera. Posebno pohvalno je iskorištavanje EU sredstava za ovu važnu namjenu, jer je u modernom svijetu pristup brzom internetu jedna od osnovnih potreba ne samo iz aspekta građana, već i iz aspekta razvoja gospodarstva, poduzetništva i industrije. Vjerujem kako će projekt biti uspješno proveden te kako će on biti na veliku korist i zadovoljstvo svih građana Vukovara. Njegovo provođenje nedvojbeno znači i poboljšanje kvalitete života na našem području”, rekao je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac.

Direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma Milan meden rekao je kako je Hrvatski Telekom najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna te da  kontinuirano rade na povećanju dostupnosti svojih usluga pri čemu povezuju sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija.

“Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Vukovara i Grada Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga”, rekao je Meden.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Odabir Hrvatskog Telekoma u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma.

Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: prikljucak-vukovar@t.ht.hr