Vinkovci: Blagoslovljen obnovljeni kip sv. Florijana

Foto: Grad Vinkovci

Vinkovačke gradske vlasti dovršile su obnovu još jednog spomenika iz bogate spomeničke baštine grada Vinkovaca, kipa sv. Florijana na Ervenici.

Kip sv. Florijana kojeg je danas blagoslovio njegov imenjak, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona Florijan Kvetek, prošao je sanaciju koja uključuje konzervatorsko-restauratorske i građevinske radove, a sama skulptura obojena je prema originalu s kraja 19. stoljeća.

“Nedavno je obnovu prošao i spomenik sv. Roka te kapelica sv. Ane, a ove godine započinjemo i s postavljanjem zavjetne kapele sv. Marije koja će biti smještena u Prolazu Alojzije Ulman”, najavili su iz gradskih vlasti..

Kip svetog Florijana je jedan od najstarijih vinkovačkih spomenika i zasigurno jedan od najprepoznatljivijih motiva Vinkovaca. Nalazi se u Ervenici, odnosno na križanju ulica Pavleka Miškine i Matije Gupca. Izrađen je u pješčenjaku. Točna godina njegova postavljanja nije poznata, ali sa sigurnošću možemo reći da je to bilo krajem 19. stoljeća, jer se već 1900. godine kip sv. Florijana pojavljuje na vinkovačkim razglednicama.

Foto: Grad Vinkovci