Vinkovci bili domaćin 15. okruglog stola o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 9. festivala hrvatskih bibliobusa

Foto: vinkovci.hr

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bila je protekla dva dana domaćin 15. okruglog stola o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 9. festival hrvatskih bibliobusa.

Skup je održan online putem zooma pod nazivom Pokretne knjižnice – prije, za vrijeme (i poslije) pandemije
koronavirusa, s podtemama: Rad bibliobusnih službi u „novom normalnom” i Uloga bibliobusa prije, za
vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa. Organizatori su bili Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Vukovarsko –
srijemske županije i Grada Vinkovaca.

Na okruglom stolu, osim domaćih predavača, predstavili su se mnogi zanimljivi predavači s primjerima dobre prakse iz Bosne i Hercegovine, Belgije, Finske, Mađarske, Portugala, Republike Sjeverne Makedonije, Španjolske, Nizozemske, Slovenije, Srbije te Australije što je omogućilo sudionicima razmjene znanja, iskustava, ideja i prakse te stvaranje moguće suradnje i partnerstva, izvijestili su iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

“Ovim skupom obilježili smo i 110 godina pokretnog knjižničarstva u Hrvatskoj kojom se ujedno obilježava i 110. obljetnica karlovačkog bibliobusa, 45. obljetnicu Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba, 15. obljetnicu Bibliobusne službe Vukovarsko – srijemske županije, 15. obljetnicu Bibliobusne službe Zadarske županije te 20. obljetnicu Komisije za pokretne knjižnice. Ujedno proslavljen je i Dan hrvatskih bibliobusa, koji se treću godinu zaredom obilježava 9. lipnja u počast datumu iz 1969. godine kada je u Rijeci svečano otvoren prvi namjenski uređen bibliobus u Hrvatskoj”, navode iz vinkovačke knjižnice.

Navode kako u Hrvatskoj djeluje ukupno 9 bibliobusnih službi u 8 županija i s 13 bibliobusnih vozila. To su službe u Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici i Križevcima, Rijeci, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu. Na područjima koje pokrivaju svojom uslugom, pokretne knjižnice su često prvi i jedini oblik knjižnice dostupan stanovništvu u njihovim mjestima boravka, podsjeća se.