Vinkovačkim umirovljenicima veće uskrsnice; podignut i cenzus

Foto: Grad Vinkovci

Preko tri i pol tisuće vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobit će uskrsnice i to uz povećan iznos u odnosu na 2022. godinu, priopćili su iz vinkovačke gradske uprave.

Grad Vinkovci i ove godine nastoji korisnicima osobne invalidnine i umirovljenicima s najnižim primanjima
uljepšati uskršnje blagdane pa će tako, ovisno o visini primanja, umirovljenici dobiti uskrsnice u iznosu od 40 do 60 eura. Potvrđeno je to na današnjoj sjednici Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi.

„Na prijedlog gradonačelnika, uz povećanje iznosa samih uskrsnica, ovom prilikom podigli smo i
cenzus na 400 eura ili 3.000 kuna što je za 500 kuna više u odnosu na prošlu godinu, a čime smo osigurali da još veći broj naših umirovljenika dobije uskrsnice. Ovo je jedan mali znak pažnje kojim želimo našim
umirovljenicima i korisnicima osobne invalidnine uljepšati blagdane i poručiti im da mislimo na njih, a siguran sam kako ćemo nastaviti u ovom ritmu podizanja, kako cenzusa tako i iznosa samih uskrsnica“, poručio je nakon sjednice zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Predsjednik Odbora Marinko Lukenda pohvalio je odluku o višim iznosima i cenzusima uskrsnica, napomenuvši kako je za ovu godinu za uskrsnice i božićnice osigurano gotovo 174 tisuće eura.

„Umirovljenici s mirovinama do 270 eura dobit će iznos od 60 eura, a umirovljenici s mirovinama od
270 do 400 eura i korisnici osobne invalidnine iznos od 40 eura, što je za stotinjak kuna više u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na prošlu godinu viši su i sami iznosi mirovina i cenzus i to je ono najvažnije u ovoj priči. Iako su rasli i životni troškovi, vjerujem kako će ovo obradovati umirovljenike jer svaka dodatna kuna uvijek dobro dođe“, istaknuo je Lukenda, najavivši ovom prigodom i ovogodišnje odlaske vinkovačkih umirovljenika u Bizovačke toplice pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca.

Umirovljenici i korisnici osobne invalidnine svoje uskrsnice mogu podignuti na blagajnama Grada Vinkovaca, na adresi Bana J. Jelačića 1, od 8 do 15 sati. Oni s prezimenima s početnim slovom od A do L u utorak 21. ožujka, a oni s prezimenima s početnim slovom od LJ do Ž u srijedu 22. ožujka. Iz gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti podsjećaju i kako je prilikom podizanja uskrsnice nužno ponijeti osobnu iskaznicu i OIB odnosno osobnu iskaznicu podizatelja, ukoliko uskrsnicu podiže treća osoba, a umirovljenici su dužni ponijeti i odreske mirovina kako bi se utvrdio ukupan iznos mirovinskih primanja, navode iz Grada Vinkovaca.