Županjska Posavina: Četiri godine od poplave još uvijek nisu naplaćene sve štete, a posla ima i za sudstvo

Foto: Đuro Karalić

RAČINOVCI, Četiri su godine prošle od katastrofalne poplave koja je 17. svibnja 2014. zadesila Gunju, Račinovce i Rajevo Selo, te dijelomice i Strošince, Soljane, Đuriće i Posavske Podgajce prouzrovčivši ogromnu materijalnu štteu i odnijevši dva ljudska života. Četri godine je prošlo, a “repovi” te katastrofe se još uvijek vuku.

Naime, odštetu još uvijek čekaju stočari kao i poljoprivrednici za uništenu poljoprivrednu mehanizaciju. Za podavljenu i uginulu stoku, oko 10.000 grla, obeštećenje već četiri godine čeka više od 200 tamošnjih obitelji koje potražuju ukupno oko osam milijuna kuna.

 

“Problem je što Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda nije bio usklađen s mjerom 5.2. Ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednih potencijala na područjima pogođenih katastrofama i elementarnim nepogodama, a u to vrijeme donositelji odluka to nisu dobro procjenili. Imali smo odluku kojom je rečeno da će biti obeštećen sav stočni fond. U isto vrijeme pojavila se polemika, ima li smisla obeštećivati iz državnog proračuna ukoliko postoji europska mjera i onda se nažalost odustalo od isplate obeštećenja iz državnog proračuna”, pojašnjava vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Nezadovoljan je i načelnik općine Drenovci Jakša Šestić.

“Kada je uništen stočarski fond Ministarstvo poljoprivrede nije saniralo štete, a rezultat toga je sadašnja stočarska proizvodnja manja je i za 70 posto nego prije poplave”, kaže Šestić.

 

I nije samo to problem. Ovih su dana, po riječima Zlatka Lučića iz Rajevog Sela, na kućne adrese stanovnika stradalih sela pristigli optužni prijedlozi državnog odvjetništava.

“Dobili smo optužbe da smo izvršili prijevaru Republike Hrvatske dokazujući da smo živjeli u vrijeme poplave u kućama kako bi dobili obnovu. Ja sam svjedočio jednom čovjeku da je živio u selu u kući, a oni tvrde da on nije bi tu. I sada tuže i mene i njega i nismo jedini”, kaže Lučić. Navodi kako se jedinstvo koje je postojalo u vrijeme poplave pretvorilo u nejedinstvo te da su političari potpuno zaboravili na taj dio Hrvatske.

Nasip kod Rajevog Sela, kao i onaj kod Račinovaca, popustio je pod udarom visokih savskih voda 17. svibnja 2014. godine te je Sava u potpunosti poplavila ta dva mjesta i Gunju, prouzročivši goleme materijalne štete. U poplavi su smrtno stradale i dvije osobe iz Rajevog Sela.