Vinkovački likovni umjetnici poklonili 62 umjetnička djela za Ukrajinu

Foto: VSŽ

Primopredajom 62 umjetnička djela ukrajinskom veleposlaniku u Hrvatskoj Vasilju Kiriliču, večeras je završila velika humanitarna akcija članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Vinkovci za pomoć ukrajinskom narodu.

Prvo je krajem travnja u pješačkoj zoni u Vinkovcima održana donacijska izložba umjetničkih djela u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, potom izložba umjetničkih dijela na nekoliko lokacija u Vinkovcima da bi večerašnjim događajem u Art Clubu bila privedena kraju.

“U ovoj trećoj etapi sva umjetnička djela poklanjamo ukrajinskom narodu sa željom da ova djela oplemene zidove dvije do tri škole i jedne institucije u Ukrajini, a koje će odabrati sami Ukrajinci”, kazao je dopredsjednik HDLU Vinkovci Marko Lončar.

“Hrvatska snažno podupire Ukrajinu u situaciji koju je i sama doživjela. Čini to na državnoj razini, politički, financijski i na druge načine, čine to Hrvatice i Hrvati diljem Hrvatske isto na različite načine. I danas ovdje u Vinkovcima svjedočimo da Hrvatice i Hrvati snažno  podržavaju Ukrajinu jer su doživjeli i znaju što znači braniti svoju državu”, poručio je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič zahvaljujući se na donaciji.

Akciju su snažno podržali i Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić poručio je kako ukrajinski narod i dalje može računati na potporu hrvatskog naroda i Vukovarsko-srijemske županije koja je i sama prošla kalvariju u Domovinskom ratu.

“Umjetnicima velika zahvala, a ukrajinskom narodu velika potpora. Dobro razumijemo kroz što prolaze jer smo to iskusili i sami”, poručio je gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.