Vinkovački proračun “težak” 264 milijuna kuna za vladajuće razvojan, a oporbu ulaganje u “abecedu”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Glasovima vladajuće većine Gradsko vijeće Vinkovaca prihvatilo je na današnjoj sjednici proračun Grada Vinkovaca za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 264 milijuna kuna, a na prihodovnoj strani nalazi se i 63 milijuna kuna iz fondova EU dok će s razine države proračun uprihodovati 35 milijuna kuna.

“Mislim da je ovo dobro izbalansiran proračun koji će omogućiti nastavak postojećih i početak novih investicija u gradu Vinkovcima”, ocjenio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić dodajući kako je cilj ovako sačinjenog proračuna da blagodeti i koristi iz njega dođu do svakog građanina Vinkovaca.

Po njegovim riječima trenutačno je u gradu aktivno dvadesetak gradilišta, a iduće godine trebalo bi ih biti još više.

“Govorimo o početku izgradnje knjižnice i nadvožnjaka na Borincima, obnovi parka i drugim važnim projektima. Čeka nas, dakle, vrlo intenzivna godina i vjerujem razvoj gospodarstva i određeno novo zapošljavanje kroz sve te radove”, kazao je Bosančić rekavši kako je ove godine, po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Vinkovcima bilo zaposleno 100 ljudi više nego prošle godine, što je po njegovim riječima, podatak koji ohrabruje.

Sukladno najavama prije početka sjednice Gradskog vijeća, oporbene stranke nisu podržale prijedlog gradskog prodačuna. Vijećnik SDP-a Davor Benić prijedlog proračuna je ocjenio kao “klasično investiranje u abacedu” pojasnivši kako je abeceda sinonim za ulaganja u asfalt, beton i ciglu.

“Ovakav proračun ne možemo podržati”, bio je kategoričan Benić.

Stav Mosta ovisio je pak o tome hoće li vladajući podržati njihovih sedam amandmana od kojih im je posebno značajan bio onaj u kojem su tražili da se u Vinkovcima podigne spomenik braniteljima iz Domovinskog rata.

“Tražili smo to još ljetos ali nam je obećano kako će to biti uvršteno u prijedlog proračuna za 2019.. Međutim, vidimo da toga nema, a mišljenja smo da su branitelji Vinkovaca zaslužili spomenik”, pojasnio je Mostovac Darko Posarić.

Na koncu je prihvaćen tek jedan amandman Mosta i to proceduralne prirode dok su svi ostali odbijeni, pa i onaj o spomeniku braniteljima koji će, po riječima gradonačelnika Bosančića, u Vinkovcima izgraditi Ministarstvo hrvatskih branitelja te nema potrebe da u tu investiciju ulaze gradske vlasti.

Od kapitalnih projekata u Vinkovcima u 2019. godini građane bi trebao obradovati početak gradnje borinačkog nadvožnjaka (u tijeku je provedba javne nabave), nove gradske knjižnice, završetak radova na izgradnji Poduzetničkog inkubatora, gradnja odnosno uređenje ljetos kupljenog objekta za Seljačku tržnicu, energetska obnova osnovnih škola Vladimira Nazora i Antuna Gustava Matoša, uređenje Gradskog parka, ograde na starom mostu, kao i najave iz gradske uprave da za razliku od ostalih gradova Vinkovci neće povećavati cijenu komunalne naknade i komunalnog doprinosa.