VINKOVAČKE JESENI: Nasljednici traže milijun kuna, Grad pravi novi znak manifestacije

VINKOVCI, Zanimanje vijećnika na 27. sjednici Gradskog vijeća, održanoj u petak, izazvala je informacija o izradi novog znaka manifestacije Vinkovačke jeseni, koju je iznio gradonačelnik Ivan Bosančić.

Naime, još 1967., na zahtjev tadašnje Općine Vinkovci, slikar Joza Mataković izradio je znak Vinkovačkih jeseni koji je sve do danas prepoznatljiv simbol ove manifestacije. No, desetljeće nakon Matakovićeve smrti Gradu i organizatorima Vinkovačkih jeseni onemogućeno je korištenje zaštitnog znaka, jer je jednostrano raskinut ugovor potpisan s Jozom Matakovićem, nakon što su nasljednici u ožujku zaštitili znak Vinkovačkih jeseni u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo, piše Glas Slavonije.

“Time su svi koji već godinama sudjeluju u organizaciji Vinkovačkih jeseni dovedeni u situaciju da su dužni tražiti odobrenje za svako korištenje znaka i platiti naknadu osobama navedenim kao nositeljima prava na žig, tj, nasljednicima”, kaže gradonačelnik Bosančić, dodajući da su pri organizaciji proteklih, 55. Vinkovačkih jeseni, platili nasljednicima 50.000 kuna za korištenje znaka “za točno određenu namjenu”.

Nasljednici su Gradu dostavili ponudu i zatražili iznos od 1.040.000 kuna, koji uključuje naknadu za proteklih pet godina i sljedećih devet godina, ali Grad drži kako je to prevelik novac, pa su odlučili izraditi novi znak u suradnji s vinkovačkim umjetnicima.

Kći i sin, nasljednici autora, Ava Martinović i Dubravko Mataković, kako kažu, zahtijevaju poštovanje autorskog djela, časti i ugleda autora na način da se djelo ne deformira, ne uništava, i da se koristi isključivo u izvornom obliku, bez preinaka i dodataka, jer svaka boja na znaku ima svoje značenje.

“Naveli smo iznos od 80.000 kuna godišnje. Još jednom napominjemo da nam je materijalna korist bila najmanje važna, htjeli smo samo zaštititi moralna prava autora i spriječiti kontinuirano sakaćenje znaka, što očito nitko u Gradu ne razumije, i neprekidno se ignorira taj problem zbog kojega je registracija i pokrenuta, pa tako nije ni Gradsko vijeće upućeno što se zbilja događa. Naravno da smo bili spremni na bilo kakav dogovor, sporazum, isplatu pola iznosa, mjesečnu isplatu, pregovaranje o bilo kakvom iznosu za koji Grad ima mogućnosti i želje. Ne znamo zašto ovakva prenagljena odluka, i jedino nam pada na pamet da je novi znak bio već u pripremi, ali za ovu ga godinu nisu stigli napraviti. Napominjemo da autor za života nije dobio ni kune. U današnje vrijeme sasvim je normalno zaštiti autorsko djelo, i svatko drugi to bi učinio i davno prije”, kažu nasljednici, piše Glas Slavonije u tekstu novinara Miroslava Flege.