Vinkovačka Gimnazija dobiva novo pročelje po uzoru na izgled iz 1912. godine

Foto: razglednica (Novosti)

VINKOVCI, Mnogi Vinkovčani koje put nanese kroz gradsko središte, primjetili su zastrto pročelje zgrade Gimnazije čija obnova počinje ovih dana, nakon što je fasada oštećena pretprošle godine u vrijeme Adventa u Vinkovcima, kada je požar zahvatio jednu od advenskih kućica u neposrednoj blizini pročelja zgrade.

Tada su stradala dva gimnazijska prozora i dio pročelja oko njih, a sada cijelo pročelje ide u obnovu. Kako pišu vinkovačke Novosti, radove vrijedne 2,9 milijuna kuna obavlja tvrtka Planum iz Vukovara, a za obnovu je trebalo naručiti 44 nova prozora po mjeri.

Nov izgled pročelja bit će napravljen po uzoru na izgleda kakav je Gimnazija imala davne 1912. godine.

“Raspisan je natječaj za cjelovitu obnovu vanjskog dijela zgrade s ulične strane, znači uz fasadu mijenja se i stolarija, odnosno svi prozori dok će vrata ostati jer su u dobrom stanju. Ono što je zanimljivo kroz ovaj projekt izgled Gimnazije doživjet će određene promjene. Naime, konzervatori su nam dali razglednicu na kojoj se vidi kako je zgrada Gimnazije izgledala 1912. godine i takav će izgled ponovno dobiti kroz ovu obnovu i bit će stvarno puno ljepša”, kaže ravnatelj vinkovačke Gimnazije Stipe Tomić.

Radove će zajednički financirati Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija,.

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima jedna je od najstarijih škola u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, tj. u Slavoniji. Osnovana je 1766. godine u Petrovaradinu odlukom carice i kraljice Marije Terezije (1740.-1780.) kao latinska škola, te je predana isusovcima na upravljanje. Nakon austrijskog ukidanja isusovačkog reda 1773. godine, škola prelazi u državnu, odnosno vojnu upravu. Novom odlukom Marije Terezije 1779. godine škola je prebačena iz Petrovaradina u Vinkovce, zajedno sa Školskim povjerenstvom za slavonsko-srijemsku granicu, vjerojatno zbog povoljnijeg položaja Vinkovaca u Vojnoj granici i mogućeg učinkovitijeg prosvjetno-kulturnog djelovanja. S potpunim radom u Vinkovcima škola je započela 1. studenog 1780. godine u savezu sa glavnom školom (pučkom školom), i to s dva viša latinska razreda.