I dalje velika potreba za asistentima u nastavi u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Pixabay

VINKOVCI, Završnom konferencijom obilježen je završetak projekta pod nazivom „Obrazovanje bez teškoća; Implementacija usluge pomoćnika u nastavi u svrhu osiguravanja jednakih obrazovnih mogućnosti za svu djecu“. Radi se o projektu u koji je bilo uključeno 63 asistenata u nastavi s područja najistočnije hrvatske županije i koji traje godinu dana.

„Cilj projekta je pružiti tehničku podršku učenicima s teškoćama u razvoju kroz individualni pristup što se do sada pokazalo kao najučinkovitije. Projekt je započeo u kolovozu 2016. godine, a završava u kolovozu tekuće godine. Obuhvaćeno je bilo 63 asistenata u nastavi“, rekla je voditeljica projekta Mirjana Jurkić iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast koja je i nositelj projekta.

Uz Agenciju Hrast u projektu su kao partneri sudjelovali i predstavnici 24 osnovnih i srednjih škola. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 2,1 milijuna kuna pri čemu je 94 posto sredstava osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fond dok je ostatak sredstava osigurala Vukovarsko-srijemska županija. Asistenti u nastavi, koji su sudjelovali u projektu, kažu kako djeci pomažu na razne načine. Pomažu im da odu do učionice, oko zadaća, pojašnjavanja gradiva ali i kod samopouzdanja, koncentracije. Smeta ih, kao i djecu, što nikada ne znaju koliko će projekt trajati tako da djeca vrlo često na raspuste odlaze s strahom jer ne znaju hoće li povratkom u škole imati svoga asistenta u nastavi.