Velika plastična kornjača došla je u Ilok

Foto: Grad Ilok

ILOK, Poslije Varaždina i Vukovara danas je u Ilok stigla plastična kornjača koja je napravljena od plastičnog otpada prikupljenog s dna hrvatskih jezera, rijeka i mora. Kornjaču su u Iloku dočekali djeca osnovnih škola i vrtića s područja grada, zajedno s nastavnicima i odgojiteljima, te sudjelovali i u kratkim edukativnim radionicama vezanim za brigu o okolišu.

Izložba pod nazivom „Plastic Sea Turtle“, koju su izgradili studenti Umjetničke akademije u Zagrebu, pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk, zamišljena je kao otvorena turneja po hrvatskim gradovima kojom se želi ukazati na dva problema. Prvi problem, i jedan od ključnih ekoloških problema, jest zagađenje mora, rijeka i jezera plastikom, a drugi problem je što morske kornjače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta, stradavaju od gušenja plastikom te je uloga Svjetske organizacije za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) fizičko smanjenje količine plastičnog otpada u morima, rijekama i jezerima, čemu i mi težimo.

Plastična kornjača je dimenzija 6,90 x 6,20 metara te je najavljeno kako će do kraja 2021. godine biti zapravo – putujuća izložba po Hrvatskoj. Grad Ilok podupire ovu izložbu, koja traje od 7. do 18. lipnja 2021. godine, i njezin cilj – podizanje svijesti i slanje snažne poruke o zagađenju koje uzrokuje plastika, kao i brigu za očuvanje okoliša i edukaciju stanovništva o istome.