Tvornica Borovo proslavila 90 godina rada

Foto: Ivan Matić i Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Prigodnom svečanosti održanoj u dvorištu Gradskog muzeja Vukovar obilježena je danas 90. obljetnica postojanja i rada tvornice Borovo. Predsjednica Uprave Borova Gordana Odor podsjetila je kako je u pogonima Borova prije 90. godina, toga 7.lipnja, proizveden prvi par cipela što je bio početak rada tvornice koja je iz godine u godinu samo rasla.  

„Osnivač Tomaš Bata napravio je lijepu priču za grad Vukovar. Na poljoprivrednom području odlučio je izraditi novu tvornicu obuće i na današnji dan je proizveden prvi par kožne obuće. Znamo kako je on bio vizionar i  napravio je puno za ovo područje. Napravio je i poznate „Bata vile“ – stanove u kojima su živjeli radnici, a sve u cilju olakšanja života i stjecanja lojalnosti zaposlenika. Na ovom putovanju od 90 godina, Borovo je imalo svoje avanture i svoje turbulencije“, rekla je Odor.

Podsjetila je i kako su „zlatne godine“ Borova bile od 1947. godine pa sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća kada je tvornica zapošljava preko 23.000 radnika. U to vrijeme Borovo je proizvodilo 23 milijuna pari obuće godišnje.

„Povratkom 1998. godine u sam grad Vukovar, zatečeni su veliki neriješeni problemi, prije svega imovinskih odnosa vezano za nekretnine u susjednim državama i s ratnom štetom, koja je utvrđena u visini od 2,3 milijarde kuna. Borovo danas zapošljava 600 djelatnika, a od toga je 400 djelatnika u Vukovaru, a 200 djelatnika u naša 74 maloprodajna objekta. Danas proizvodimo 400 tisuća pari obuće na godišnjoj razini i moram priznati, krenulo je na bolje. Iako je proteklo razdoblje obilježila i pandemija koronavirusom te smo imali zatvorene trgovine po 2 mjeseca, ali se trudimo i nadamo da ćemo uz Vladu RH uspjeti riješiti sve probleme i prebroditi ih“, rekla je Odor.

Povodom rođendana Borova otvorena je prigodna izložba čiji je autor Zvonimir Tanocki izložio 140 fotografija portreta radnika na njihovim radnim mjestima. U okviru izložbe izložen je i dio obuće koju je Borovo proizvodilo tijekom proteklih desetljeća kao i video zapisi i fotografije Borova nekada.