Ovogodišnji Rimski dani održat će se 25. i 26. lipnja i bit će posvećeni 1700 rođendanu cara Valentinijana I.

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ovogodišnji Rimski dani u Vinkovcima održat će se 25. i 26. lipnja pod temom “Diem natalem felicem tibi, auguste noster Valentiniane – Sretan rođendan Valentinijane, care naš”.

“Mogu najaviti jednu pravu carsku proslavu rođendana, ali i nikad veći sajam. Ove godine manifestacija je puno veća nego prošle i pozivam sve da se 25. i 26. lipnja prošetaju do Lenija gdje će moći barem na trenutak osjetiti rimsku atmosferu”, kazao je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci koji je uz Grad Vinkovce i gradsku Turističku zajednicu organizator ove manifestacije koja se nakon prošlogodišnjeg, jednodnevnog izdanja, vraća uobičajenom trajanju i sadržajima.

Kako je kazao, rimski car Valentinijan I. rodio se 321. godine u rimskom naselju Aurelia Colonia Cibalae koje je postojalo na tlu današnjih Vinkovaca. Valentinijan I. i brat mu Valens, također rimski car i rođen u Cibalama, jedini su rimski careci rođeni na području Republike Hrvatske. “Da je živ, Valentinijan bi danas imao ravno 1700 godina”, kazao je Vulić.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozvao je također građane da dođu u park Lenije i uz pridržavanje epidemioloških uvjeta uživaju u bogatom programu.

“Naš grad, pogotovo u narednom periodu, treba zaživjeti kroz manifestacije. Rimski dani će ponovno oživjeti stari Rim, ali ćemo dobiti priliku i učiti o našoj povijesti, da kroz manifestaciju doživimo Vinkovce na jedan drugačiji način. Puno će biti aktivnosti unutar same manifestacije, a sve će biti prožeto slikama života od prije dvije tisuće godina, uz sav moderni dio koji smo dodali”, poručio je Ivan Bosančić.

Po riječima Marka Jurete iz Turističke zajednice Grada Vinkovaca ovogodišnji Rimski dani bit će puno bogatiji nego prošlogodišnji.

“Umjesto 10 rimskih šatora sad ćemo ih imati 20, uz kućice i štandove od kojih će neke izlagači sami donijeti. Svake godine standardno najviše sadržaja imamo za djecu, od igara, vrtuljka, izrade malih potkova i pisanja slova na metalu. U petak navečer ćemo pripremiti film s rimskom tematikom i koncert, a u subotu nas čeka još jedan koncert”, kazao je Jureta.