Velik broj županjskih srednjoškolaca posjetio Dan otvorenih vrata policije

Foto: PU vukovarsko - srijemska

ŽUPANJA, U prostoru Gimnazije Županja danas se okupio velik broj učenika Gimnazije Županja, Tehničke škole Županja i Obrtničko-industrijske škole Županja, kao i drugi građani koji su željeli doznati nešto više o policijskom pozivu. Kako bi im pokazali što sve policija radi, policijski službenici izložili su svoju opremu i vozila pa su tako, između ostalog, posjetitelji mogli razgledati multifunkcionalno vozilo  –  Schengen bus za obavljanje poslova nadzora državne granice, prikolicu s kamerom i sustav mobilne termovizije te specijalno kombi vozilo s najmodernijom forenzičkom opremom potrebnom za obavljanje očevida kaznenih djela.

Budući da mnoge mlade zanima kako se prikupljaju tragovi na mjestu događaja, djelatnik kriminalističke tehnike otkrio im je tajne svog zanata i kako tragovi pomažu pri otkrivanju počinitelja kaznenih djela.
Interventni policajci prezentirali su svoj rad i dio opreme koju koriste u svakodnevnom radu, a brojni učenici poželjeli su isprobati je li teško nositi zaštitnu opremu, kacigu i štit za intervencije.

Policijski službenik protuekspolzijske zaštite ukazao je prisutnima na opasnosti od oružja, eksplozivnih sredstava i streljiva te nedozvoljenih pirotehničkih sredstava, i uputio ih što im je činiti u slučaju pronalaska opasnog sredstva. Također je podsjetio na mogućnost dragovoljne predaje ilegalnog oružja u okviru MUP-ove kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Policijske službenice za prevenciju predstavile su učenicima i brojne druge preventivne projekte MUP-a.
Mnogi koji žele jednog dana postati policijski službenici i službenice, na poligonu postavljenom u Športskoj dvorani škole, testirali su svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti koje su potrebne za upis u Policijsku školu.

Osim što su razgledali opremu, veliki dio posjetitelja se zadržao u razgovoru s policijskim službenicama i službenicima, tako da je Dan otvorenih vrata bio prigoda za druženje policije s mladima i svim zainteresiranim građanima.

Dan otvorenih vrata je dio promotivnih aktivnosti kampanje “Postani policajac/policajka” i jedan od načina da se mladima približi rad policije, te da ih se potakne da posao policajca izaberu za svoj životni poziv.

Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja.
Za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka traži se 350 osoba mlađih od 28 godina, a rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza ove godine.
Otvoren je i natječaj za upis 250 učenika u 3. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“, a mogu se prijaviti mladi koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju.

Polaznicima su tijekom školovanja osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada, a nakon završetka školovanja čeka ih siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.
Ako želiš biti čuvar mira u svojoj domovini, prijavi se na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova i postani hrvatski policajac ili policajka. Uđite u naše redove i ponosno nosite odoru hrvatske policije.

AUTOR: PU vukovarsko – srijemska