U Vukovaru otvorena zgrada Ukrajinskog doma

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, U Vukovaru je danas upriličeno svečano otvorenje Ukrajinskog doma, a u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva „Ivan Franko“ Vukovar. Prva je ovo nekretnina u vlasništvu ukrajinske udruge u Hrvatskoj, a nakon dugog vremena zastoja projekta, projektu je posebnu potporu dao Grad Vukovar putem svojih sredstava te u suradnji s Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurao i dodatna sredstva za njegovu konačnu realizaciju. Projekt je započeo još 2010. godine, a osim Grada Vukovara i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara dobio je potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Vukovarsko – srijemske županije, Svjetskog kongresa Ukrajinaca, članova udruge te brojnih donatora.

Ukrajinski dom će ukrajinska zajednica koristiti za aktivnosti na njegovanju, očuvanju i promicanju ukrajinske kulture s ciljem smanjena asimilacije i kvalitetnije integracije raseljenih osoba iz Ukrajine.

“Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s predstavnicima ukrajinske zajednice u našem gradu kao i Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara, uz vlastita sredstva i sredstva Fonda iznašli smo način da ovaj projekt zajednički privedemo kraju. Nakon što smo prije nekoliko godina pomogli otvorenje Mađarskog doma u Vukovaru, siguran sam kako će novootvorena zgrada osigurati odgovarajuće uvjete za unaprjeđenje očuvanja i njegovanja kulture Ukrajinaca na području našega grada, ali i dodatno pružiti ruku sigurnosti za osobe raseljene iz ratom pogođene Ukrajine. Grad Vukovar će i dalje biti na raspolaganju kako ukrajinskoj, tako i svim drugim nacionalnim manjinama na području našega grada”, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar broji 130 članova te ove godine obilježava 20 godina djelovanja želim sreću u daljnjem djelovanju, a 2021. godine su bili dobitnici Plakete Grada Vukovara zbog kvalitetnog rada na njegovanju i promociji ukrajinske kulture.