Božinović: Svi će u subotu dobiti testnu poruku Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Foto: Vlada RH

ZAGREB, Na današnjem predstavljanju Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako će poruke upozorenja o kriznim situacijama uskoro moći primati svi korisnici mobitela na ugroženom području te strani korisnici u roamingu.

“U pitanju je inovativan projekt. Građani će dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguća krizna situacija, kao i sugestija što činiti u tim situacijama. ‘Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine”, rekao je Božinović.

Dodao je kako slični sustavi već postoje u svijetu, a kako će ovaj u Hrvatskoj biti kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

“Poruke će biti anonimizirane što znači da nitko u državnom sustavu neće imati podatak kome su poruke upućene, a sustav će se prvi put testirati ove subote. Svi će dobiti testnu poruku. Izabrana je subota jer je to dan kada se i inače testiraju sirene i sigurnosni sustavi”, najavio je Božinović.

Tri operatera s nacionalnom koncesijom, Telemach, A1 i Hrvatski Telekom, biti će u poziciji testirati i vlastite mogućnosti te da je ovo prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu. Poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne su na devet stranih jezika i dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj.