Veličao tzv. RSK, 18. studeni obilježio kao “dan oslobođenja”…

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Prema informacijama iz Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru 42-godišnji državljanin Hrvatske, s prebivalištem u Borovu, uhićen je jer je na svome Facebook profilu punih godinu dana objavljivao fotografije, videa i pjesme u kojima veliča tzv. Republiku Srpsku Krajinu i njezinu vojsku.

Ista osoba je 18. studeni, kada se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježio kao „dan oslobođenja Vukovara“ te je u isto vrijeme osporavao Vukovar kao hrvatski grad te zločine koji su počinjeni na području grada. Policija je protiv 42-godišnjaka podnijela kaznene prijave, a u Općem državnom odvjetništvu su ga ispitali zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. i 4. Kaznenog zakona u svezi čl. 51. KZ-a.

„Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 42-godišnjak to činio od 18. studenog 2019. do 18. studenog 2020., u Borovu, na svom profilu jedne društvene mreže, u cilju izazivanja netrpeljivosti prema pripadnicima hrvatskog naroda te umanjivanja zločina agresije prema pripadnicima hrvatskog naroda u Vukovaru. Državno odvjetništvo je, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru prijedlog za određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku iz zakonske osnove propisane u čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku. Zbog počinjenih kaznenih djela prijeti mu više od tri godine zatvora“, izvijestili su iz Općinskog državnog odvjetništva.