Večer Rusina u OŠ Antuna Bauera u Vukovaru

Večer Ruisina
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru je povodom Međunarodnog dana materinskog jezika održana je 4. Školska književna večer Rusina posvećena rusinskoj pjesnikinji Ljubici Harhaj. Cilj ove manifestacije je unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Osnovci su odjeveni u narodne rusinske nošnje panonskoga kraja pokazali kako uče, njeguju, znaju i vole svoj materinski jezik i kulturnu baštinu čitajući poeziju iz zbirke pjesama za djecu „Čarobna loptica“ tiskane 2018. godine, a otpjevali su i nekoliko rusinskih pjesmama. Učiteljica rusinskog jezika i kulture Ilona Hrecešin rekla je kako je ova književna večer izraz ljubavi prema jeziku, književnosti i povijesti Rusina, znanja o pjesnicima i njihovu stvaralaštvu.

„Cilj nam je očuvanje rusinske kulturne baštine,  a onda i druženje“, rekla je Hrecešin.

Predsjednik Društva Rusina u Republici Hrvatskoj Mijo Šajtoš rekao je kako u Hrvatskoj trenutno ima oko 2000 Rusina od čega njih 80 posto živi na području Vukovarsko-srijemske županije.

„Rusini su dobar i pošten narod. Ovdje žive već 200 godina i s većinskim hrvatskim narodom dijele i dobro i zlo. To smo i dokazali u Domovinskome ratu. Najveću žrtvu, odnosno najveći postotak poginulih među pripadnicima nacionalnih manjina imaju upravo Rusini, a Hrvatska država nam to vraća upravo kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Želimo očuvati svoj jezik jer je on identitet jednoga naroda“, rekao je Šajtoš.