Bend Adastra održao koncert u sklopu preventivnog programa Živim život bez nasilja

Edvard Abazi i Adastra
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Ravnateljstva policije, PU Vukovarsko-srijemske, Grada Vukovara, Tehničke škole Nikola Tesla, Strukovne i Ekonomske škole u Vukovaru je održan nacionalni preventivni program “Živim život bez nasilja”. U sklopu programa u Sportskoj dvorani u Borovu naselju koncert je održala grupa Adastra. Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber pojasnila je kako se manifestacija održava svake zadnje srijede u mjesecu veljača. Sve je zapravo počelo 2007. godine kada je jedan dječak u znak podrške teško bolesnoj majci odjenuo ružičastu majicu radi čega je bio žrtva nasilja. Dan poslije njegovi prijatelji, kao podrška njemu, redom su odjenuli ružičaste majice kao znak podrške svome prijatelju i jasna znak da nasilje nema opravdanja.

Bolji rezultati

„Kroz ovaj program MUP želi poslati poruku kako je život bez nasilja pravi život kao i da prevencija daje rezultata. Tijekom 2018. godine zabilježili smo 666 kaznenih djela vršnjačkog nasilja što je za 12 posto manje nego 2017. godine. Isto tako prekinuli smo i trend porasta kaznenih djela na štetu djece i obitelji. Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji od 2010. godine i tragičnog događaja kada je stradao Miroslav Tunjić nismo imali više takvih slučajeva“, rekla je Veber.

Predsjednik Udruge Zvuk svjetlosti i pjevač grupe Adastra Jerko Marić rekao je kako ovaj bend već devet godina surađuje sa MUP-om i da u okviru programa održavaju koncerte širom Hrvatske. Marić je kazao kako je sve započelo s ubojstvima djece u Hrvatskoj te da oni to nisu mogli samo tako mirno gledati.

Edvard Abazi

Ipak, zvijezda programa bio je Edvard Abazi (17), mlada pjevačka zvijezda u usponu koja je pred vukovarskim srednjoškolcima iskreno progovorio o svojoj nasilnoj prošlosti koja ga je odvela do Doma za odgoj djece i mladeži u Zagrebu. Zbog situacije u obitelji bježao je od kuće te je tako započeo sa krađama, tučama, nasilnim ponašanjima i drugim kaznenim djelima radi čega je već sa 11 godina završio u popravnom domu.

„Bio je to šok za mene. Nema obitelji, prijatelja, slobode. Sve pod strogim nadzorom. Prvih tjedan dana samo sam plakao. Onda sam se trgao jer sam shvatio da tako dalje ne ide. Izlaz sam počeo tražiti u nogometu i treninzima, Poslije sam izlaz tražio u nogometu i treninzima“, rekao je Abazi.

Kaže i kako je pri sukobima uvijek pazio da se kontrolira koliko je to moguće i da nikoga teško ne ozljedi. U domu je dočekao i dan kada je bend Adastra organizirao Talent show na koji se prijavio. Dečkima iz benda svidio se njegov glas te je počeo nastupati sa njima i tako graditi nekakav svoj novi život.   

„Želim i na ovaj način da mladima ukažem na činjenicu da je vršnjačko nasilje neprihvatljivo i nedopustivo. Potrebno je pričati i djelovati preventivno i pri tome svakome dati priliku da ga upoznamo. Događaji kada su neki mladi teško nastradali je nešto strašno i neprihvatljivo“, rekao je Abazi koji je vukovarskim srednjoškolcima otpjevao nekoliko pjesama.