Veleposlanik Španjolske u posjeti Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Vukovar i Vukovarsko – srijemsku županiju danas je posjetio veleposlanik Kraljevine Španjolske Juan Gonzales – Barba Pera koji se tom prilikom razgovarao i s županom Damirom Dekanićem. Kako je rečeno tijekom sastanka bilo je riječi o mogućnostima suradnje, a razmijenjena su i iskustava na područjima poljoprivredne proizvodnje, kulture i turizma. 

„Španjolska je ogromna zemlja s razvijenim gospodarstvom, a ono po čemu je zanimljiva je i njen novčarski sektor. Smatram da i Vukovarsko – srijemska županija također može biti porezna oaza, odnosno mjesto u kojem bi novac cirkulirao, te onda većim dijelom i ostao ovdje. Ono za čime svi mi na ovom području žudimo su investicije i investitori, a jasno je kako imamo puno neiskorištenih potencijala. Jedan od njih je zasigurno turistička ponuda kroz našu bogatu povijest, muzeje, ali i prezentacija prirodnih ljepota”, rekao je Dekanić. 

Dodao je i kako smatra da se do sada nije dovoljno radilo na tome pa je stoga to jedna od bitnih odrednica njegovog programa. 

„Nadam se kako će i ovaj sastanak uroditi plodom, te da će rezultati biti vrlo brzo vidljivi“  kazao je župan. 

U izjavi novinarima Juan Gonazalez – Barba Pera je istaknuo kako je dan proveo u Vukovaru povodom otvorenja izložbe u Državnom arhivu Vukovar koja govori o pet stoljeća od kada je svijet prvi put oplovljen. 

“Posjetio sam i muzej Vučedolske kulture i smatram da povijest koju ovaj kraj ima, uz dobru promidžbu, Vukovar može dovesti na poziciju top turističke destinacije za kakvu danas u svijetu slovi Dubrovnik”, rekao je španjolski veleposlanik.

Najavio je i da će našu županiju ponovo posjetiti u studenom, na dan pada Vukovara, te da i osobno planira često biti posjetitelj Grada.

U sklopu posjete Vukovaru veleposlanik Gonzales – Barba Pera posjetio je i grad Vukovar gdje ga je primio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

“Imali smo prigodu razgovarati o prošlosti grada Vukovara, njegovoj sadašnjosti i perspektivama. Drago mi je što sam imao priliku Veleposlanika Španjolske upoznati s perspektivama razvoja našega grada te potencijalima koje on  nudi i razgovarati o budućim suradnjama na području kulture i gospodarstva te ekonomije“, rekao je Sušac.