Vaso Žarkić: Karcinom prostate je drugi najčešći karcinom kod muškaraca, kod starijih od 50 godina iznimno su važni redoviti preventivni pregledi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji udruge „Prostata“ danas su članovi ove vukovarske udruge građanima u središtu grada dijelili pečeno kestenje s ciljem da se kod muškaraca starijih od 50 godina podigne svijest o tome koliko su važni redoviti pregledi prostate. Predsjednik udruge Vaso Žarkić, inače urolog koji radi u vukovarskoj bolnici, rekao je kako se kod muškaraca starijih od 60 godina prostata počinje mijenjati u nekom smjeru na način da nekome ometa mokrenje dok kod dijela muškaraca dolazi i do razvoja karcinoma prostate.

„Uvijek naglašavam kako je karcinom prostate u Hrvatskoj trenutno na drugom mjestu po učestalosti, zajedno s karcinom debelog crijeva. I dok za karcinom debeloga crijeva svi znamo koliko je velika opasnost o karcinomu prostate se malo govori. Pri tome se mora znati da kod 50 posto muškaraca starijih od 70 godina postoji neko žarište karcinoma prostate“, rekao je Žarkić.

Upravo stoga, kako je rekao, neophodni su redoviti preventivni urološki pregledi prostate i to barem jednom godišnje. 

„Tu su ključne dvije stvari. Potrebno je napravit labaratorijski pregled i napraviti PSA karcinomski marker iz krvi. Isto tako potrebno je doći na pregled UZV-om kod urologa. Takav preventivni pregled jednom godišnje omogućava da se cijeli mokraćni trakt drži pod nadzorom“, istakao je Žarkić.

Dodaje i kako iz godine u godinu svijest kod muškaraca o potrebi preventivnih pregleda prostate sve više raste ali opet ističe i kako se ne može biti zadovoljan sve dok god se pojavljuje i jedan uznapredovali karcinom prostate koji se onda ne može izliječiti nego se zaliječi. Istakao je kako želi da se svi potencijalni karcinomi prostate prepoznaju na vrijeme i izliječe.