Održana terenska vježba Sopot 2023.

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, U organizaciji Vukovarsko – srijemske županije, a u suradnji s Gradom Vinkovcima i Službom civilne zaštite Vukovar danas je održana terenska vježba “Sopot 2023.” U kojoj je sudjelovalo oko 110 sudionika i 10 članova Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije koji su koristili 20 vozila, po jedan čamac, dron i quad, jedna mobilna kuhinja, 23 šatora te 100 kreveta. Kako bi se provjerilo stvarno stanje na terenu, simulirana je nesreća, odnosno pucanje nasipa nakon čega je bilo potrebno evakuirati stanovništvo i izraditi logistički kamp u kojem će se oni zbrinuti.

„Simulacija je išla tako da smo dobili dojavu od voditelja obrane od poplave sektora D Emila Dereša koji nas je izvijestio o naglom porastu vodostaja Save uslijed kojeg je došlo do puknuća nasipa i ugroze stanovništva uz sami nasip. Načelnik općine Štitar poslao je zahtjev županijskom Stožeru za evakuaciju sto stanovnika s ugroženog područja, a župan Damir Dekanić odredio je Crvenom križu postavljanje logističkog kampa“, rekao je voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić pojašnjavajući scenario vježbe.

Dodao je kako je za vrijeme vježbe jedan od očevidaca došao na zapovjedno mjesto i prijavio da je vidio kretanje dvije osobe uz obalu rijeke te jednu u vodi. U tom je trenutku po zapovjedi načelnika Stožera Mate Matića pokrenuta i potražna akcija od strane HGSS-a u kojoj su uspješno pronađene dvije žive osobe s lakšim tjelesnim ozljedama i nažalost jedna utopljena osoba.

„Vrijeme nas ne mazi, svjedoci smo velikih nesreća i katastrofa. Naša županija ima puno utakmica u nogama i ovakve smo situacije već prolazili. Pokazali smo da smo spremni i da sustav postoji, funkcionira i nadograđuje se sukladno zahtjevima na terenu“, rekao je Draganić.

U vježbi je HGSS Stanica Vinkovci bila zadužena za potragu i spašavanje na vodi i kopnu te osiguravanju funkcioniranja naselja, županijski Zavod za hitnu medicinu zbrinuo je i pružio prvu pomoć svima kojima je bilo potrebno, pri čemu im je pomoć pružilo i županijsko Društvo Crvenog križa koje je bilo zaduženo i za postavljanje šatorskog naselja, Policijska uprava vukovarsko-srijemska i Policijska postaja Vinkovci promatrali su vježbu i osiguravali sudionike dok je postrojba Civilne zaštite opće namjene Grada Vinkovaca predstavljala logističku potporu prilikom postavljanja naselja.

„Na vježbi sustava civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, kao jedna od temeljnih operativnih sastavnica sustava civilne zaštite, sudjelovalo je i Društvo Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije koje okuplja gradska društva Crvenog križa Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja. Sudjelovali smo ukupno s 54 osobe, dobro educirane i opremljene, s našim voznim parkom i opremom za djelovanje u kriznim situacijama i katastrofama“, rekao je predsjednik GDCK Vinkovci Branko Tomić.

Inače, vježba se svake godine odvija na drugoj lokaciji na području županije, a ove je godine domaćinstvo pripalo Vinkovcima.

„Zahvalio bi se ovim putem svim članovima koji su se odazvali, pokazali da naši sugrađani žele sudjelovati u ovakvim akcijama te da smo spremni za sve što nas potencijalno može iznenaditi“, istaknuo je načelnik Civilne zaštite grada Vinkovaca Dalibor Šandrk.

Vježba je provedena uspješno zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji među službama na lokaciji i voditeljima interventnih timova tijekom operativne provedbe vježbe.

„Obveza Županije je jednom godišnje organizirati akciju ovakvog tipa kako bi bili spremni na sve moguće ugroze. Živimo u vremenu kada je moguće svašta očekivati, a vježbe itekako dobro dođu kako bi se stacionirali na lokacije koje su odabrane u elaboratima, najpogodnije za okupljanje uslijed ugroza. Danas smo uočili i određene nedostatke koje ćemo ispraviti u svakoj sljedećoj akciji, ali mogu reći da sam, s obzirom na ogroman broj ljudi koji je sudjelovao, vrlo zadovoljan koordinacijom, dobro uspostavljenim zapovjednim lancem i komunikacijom svih službi. Smatram da smo u situacijama ugroza spremni brzo reagirati i odgovoriti na prikladan način kao bi potencijalna šteta bila što manja”, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić.