Uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije županjska Osnovna škola Ivana Kozarca ulazi u veliki obnoviteljski projekt

Foto: VSŽ

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio je županjsku Osnovnu školu Ivana Kozarca kojoj je odobren projekt energetske obnove, vrijedan nešto više od tri milijuna eura od kojih će 2,6 milijuna eura osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak novca osnivač škole, Vukovarsko-srijemska županija. 

“Uvjeti nisu baš najbolji, školi je potrebna temeljita rekonstrukcija i bilo je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Od ovoga će projekta koristi imati ne samo škola odnosno učenici nego i rekreativci i sportaši koji godinama koriste ovaj prostor poput Rukometnog kluba Županja. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovim naporima”, poručio je župan Dekanić.

Ravnatelj Vladimir Jozanović naveo je kako školu Ivana Kozarca pohađa 460 učenika u redovnoj nastavi i 72 učenika u glazbenom odjelu.

“U sezoni grijanja potrošimo 60 tisuća litara lož ulja, dok električne energije u prosjeku mjesečno potrošimo za 3,5 tisuće eura. Riječ je o velikim novcima i računamo da ćemo ovom obnovom uštedjeti 65 do 70 posto energije. Također, konačno ćemo moći adekvatno ugrijati učionice što dosad nije bio slučaj”, kazao je Jozanović.

Dodao je kako energetska obnova obuhvaća školu i sportsku dvoranu, a podrazumijeva kompletnu zamjenu vanjske stolarije, postavljanje termoizolacije od 15 cm na vanjske zidove, skidanje limenog pokrova na školi i postavljanje termoizolacije od 18 cm, gradnju nove kotlovnica s dizalicama topline i uvođenje novog energenta – plina. Također, u okviru projekta je planirana i izgradnja nove fotonaponske elektrane od 150 kW koja će školi omogućiti da sama proizvodi struju.

Foto: VSŽ