Usvojen proračun Vinkovaca za 2018. Vladajući ga hvale, a oporba drži lošim

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Gradsko vijeće Vinkovaca, većinom glasova, usvojilo je na sjednici održanoj u utorak proračun Grada Vinkovaca za 2018. godinu u ukupnom iznosu 171,9 milijuna kuna koji su vladajući ocjenili dobrim i razvojnim, a oporba nedovoljno razvojnim i socijalnim. Kritički toni iz oporbe čuli su se i u raspravi o projekciji proračuna za 2019. odnosno 2020. godinu.

Prijedlog proračuna za 2018. je 171,9 milijuna kuna dok u projekcijama za 2019. predlažete proračun od 143, a u 2020. 116 milijuna kuna. Dakle, ovime priznajete da je oporba bila u pravu kada je ukazivala da Grad Vinkovci gubi radnu snagu i da gradski proračun može financirati sve manje potreba”, ustvrdio je u raspravi u ime Kluba vijećnika SDP-a Damir Rimac.

Vladajućima je iznio niz zamjerki navodeći kako primerice ne razumije zašto je za potrebe Upravnog odjela za poslove gradonačelnika u prijedlogu proračuna osigurano čak 3,6 milijuna kuna. Također je izrazio nezadovljstvo što je u projekcijama za 2019. i 2020. godinu predviđeno smanjenje sredstava za obrazovanje.

Da li vi želite da vaša djeca odu iz ovoga grada. Ja ne želim i svim silama se trudim kao otac i roditelj da zadržim kćerku. Vi ste osigurali svoju djecu ali velik broj građana nažalost nije osigurao svoju djecu, rekao je Rimac između kojega je i predsjednika Gradskog vijeća Mladena Karlića (HDZ) zaiskrilo već na početku sjednice, pri utvrđivanju dnevnog reda.

Vas dvojica ste dva stara vuka koja su, a da sjednica nije pravo ni počela, već unijeli cijeli niz emocija. Ako ovako nastavimo na trećoj točki ćete biti na rubu incindenta, a nema potrebe za tim , poručio je Karliću i Rimcu vijećnik Mosta Darko Posarić koji također nije mao riječi hvale za predloženi prijedlog gradskog proračuna.

Vladajućima je zamjerio da malo pozornosti poklanjaju stvarnim problemima građana među kojma su najveći zapošljavanje i iznalaženje novih radnih mjesta.

Odgovarajući na primjedbe oporbe, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić ustvrdio je kako je proračun razvojan i socijalno osjetljiv  te da mu je žao ako oporba to ne vidi.

Jako je bitno istaknuti da je u proračunu čak 60 milijuna kuna predviđeno za projekte koji će Vinkovcima donijeti novu razinu življenja i podići standard građana. Dižemo iznose za stipendije na 1,5 milijun kuna, osigurali smo i sredstva za školske knjige svih učenika osnovnih škola od 1. do 8. razreda, a dodjeljivat ćemo i po 1.000 kuna obiteljima koje imaju učenika u prvom razredu osnovne odnosno srednje škole, kazao je Bosančić.

Po njegovim riječima, postoje naznake kako će u 2018. godini doći i do povećanja proračunskih sredstava.

Računamo u slijedećoj godini na reformu odnosno novi zakon koji je pripremio ministar Marić gdje bi značajan financijski  iznos temeljom toga zakona trebao ostvariti i grad Vinkovci, naveo  je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pred vijećnicima se našao obiman dnevni red s dosta izvješća o radu gradskih ustanovi i tvrtki u 2016. godini kao i prijedlog odluke o izradi novog Generalnog urbanističkog plana uređenja grada Vinkovaca te  Odluke o osnivanju Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi na području grada Vinkovaca.