Usvojen Master plan grada Vinkovaca za promet; oporba ga hvali, ali smatra i pomalo nadrealnim

Foto: Đuro Karalić
VINKOVCI, Grad Vinkovci u posjedu je još jednog značajnog dokumenta na kojem gradske vlasti mogu temeljiti daljnji razvoj grada na Bosutu, a riječ je o Master planu grada Vinkovaca za promet, izrađenom bespovratnim sredstvima EU fondova u iznosu od pola milijuna kuna.

Prometni Master plan jednoglasno je usvojen na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, a s njegovim značajem složili su se i vladajući, i oporba iz čijih redova se ipak moglo čuti kako je riječ o planu koji je toliko dobar da je u Vinkovcima teško provediv.

“Plan je odličan ali je znanstvena fantastika za Vinkovce”, ustvrdio je vijećnik Mosta Damir Jakšić dodajući kako “Grad nema sredstava za pokrpat deset rupa, a želi realizirati nešto ovako”.

Vijećnik SDP-a Davor Benić podržao je u ime SDP Master plan ali je i on izrazio sumnju u mogućnosti njegove provedbe.

“Sve je super zamišljeno ali riješimo mi za početak nekoliko kritičnih prometnih mjesta u gradu i puno ćemo napravit već samim time. Ovo što se nudi ima samo Zürich, a Vinkovci bi valjda bili drugi u Europi”, ustvrdio je Benić.

Vladajući su poručili kako je Master plan dobra podloga za rješenja koja se trebaju donijeti u cilju poboljšanja prometa u Vinkovcima, a u kojem pravcu bi ona mogla i trebala voditi pojasnila je direktorica Agencije za kapitalna ulaganja i investicije grada Vinkovaca VIA Mirta Štrk, koja je plan i predstavila.

“Cilj je usmjeriti građane prema javnom prijevozu, biciklizmu i pješačenju i to prvenstveno kroz podizanje svijesti građana o korištenju javnog prijevoza ali i ulaganjima kako bi javni prijevoz u Vinkovcima konačno postao ono što bi i trebao”, kazala je Štrk.

Navela je i neke rezultate terenskih istraživanja po kojima primjerice u strukturi prometa, na području grada Vinkovaca, 87 posto je osobnih automobila, 6,35 posto šlepera, a svega 2,28 posto bicikala i 1,11 posto autobusa. Kada je riječ o smjeru putovanja, u 64,30 posto slučajeva riječ je o ulasku u grad, a 32,57 posto izlasku iz grada. Trajanje putovanja u prosjeku je manje od 30 minuta.

Što se predlaže? Kada je riječ o ulaganjima u javni prijevoz potrebno je izgraditi moderna i prilagođena autobusna stajališta s potrebnim info totemima radi pružanja informacija o dolasku autobusa, uspostaviti sustav biciklističkih i pješačkih staza i povezati ih s stajalištima javnog prijevoza i to, kako u gradu, tako i na potezu od grada prema prigradskim naseljima.Također se predlaže uvođenje car sharing sustava javnih automobila kao i javnih bicikala, uvođenje taktnog voznnog reda u željezničkom i autobusnom sustavu, a u područjima gdje uvođenje konvencionalnog voznog reda nij moguće zbog nedostatne potražnje, uspostavila bi se usluga prijevoza na zahtjev.

“Ovim dokumentom zapravo želimo definirati mjere kojima ćemo stanje promijeniti u korist javnog putničkog prometa, a radi smanjenja negativnih utjecaja na okoliš, radi povećanja sigurnosti u prometu i korištenja postojećih resursa koji imamo u željezničkom i cestovnom prometu”, zaključila je Štrk.