Uskrsna pastirska poruka i čestitka nadbiskupa Đure Hranića

Foto: djos.hr

ĐAKOVO, „Htjedne li Gospodin, živjet ćemo.“ (Jak 4,15), naslov je uskrsne pastirske poruke i čestitke đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita mons. dr. Đure Hranića, u kojoj nadbiskup ističe kako nikada u povijesti čovječanstva nije postojalo vrijeme u kojemu je stanovalo samo dobro, te ni danas nije drukčije; zbog pandemije prouzročene koronavirusom, socijalni kontakti svedeni su na minimum, zatvorene su države i gradovi, ljude je zatvorila u njihove domove i odvela u izolaciju od drugih, vjernici su pozvani sustegnuti se od okupljanja u crkvama, od pričesti, sakramenta pomirenja.

„Pozvani smo živjeti u osami da bismo očuvali zajedništvo s drugima, pomoći najpotrebnijima držeći rastojanje, smisao življenja pronalaziti u svakodnevici, bez uobičajenih obveza i užurbanosti. Društvena se javnost također usredotočuje na ono što je najvažnije i najbitnije, kao da želi doviknuti svojevrsnu oporuku nade za preživljavanje čovječanstva, ostavljajući postrani razne oblike pomodarstvom nametnutih vrijednosti i kriterije uspješnosti, modne trendove, užitak i zabavu, fizički izgled, borbu za prestiž, itd. Za primijetiti je kako su u toj aktualnoj ‘korizmi čovječanstva’ popustile političke napetosti, manje je uzajamnog optuživanja, politikanstva i borbe za parcijalne interese, a prioritet su zadobili opće dobro, uzajamna pomoć i podrška, solidarnost, skrb za bolesne i za stradale u potresu u Zagrebu i okolini te druge humane vrednote. Postajemo upućeni samo na osnovne i najvažnije stvari“, navodi nadbiskup Hranić.

„A naš se pogled ne zaustavlja samo na praznim ulicama, već istodobno obuhvaća križ Kristove smrti, prepoznajući u njemu drvo života, koje već sada nosi plodove nove nade čovječanstva“, nastavlja nadbiskup Đuro Hranić koji svoju uskršnju poruku zaključuje riječima pape Franje: „Izazovi postoje zato da se prevladaju! Budimo realisti, ali ne gubimo radost, odvažnost i predanost ispunjenu nadom! te zaključuje: „Zajedno s mons. Ivanom Ćurićem, našim pomoćnim biskupom, i s mons. Marinom Srakićem, našim nadbiskupom u miru, želim vam i molim da ne izgubite ‘radost, odvažnost i predanost’ te da vas, ispunjene vjerom u Onoga koji je za sebe rekao ‘Ja sam uskrsnuće i život’, uvijek snaži uskrsna nada, u kojoj nikad neće potamnjeti istina da je ‘ljubav Božja razlivena u srcima našim’.“