Druženje djece s lovcima u Lovačkom domu “Jastreb”

Foto: VSŽ

Vukovarsko – srijemska županija od 2019. godine provodi projekt „Djeca s lovcima u prirodi” s ciljem približavanja djeci šume, prirode, životinja i svega onoga što je vezano za očuvanje prirode i šumskog bogatstva dok se kroz posjete lovačkim domovima nastoji prikazati kako izgledaju divlje životinje i što znači biti u suživotu s prirodom.

U sklopu projekta izrađene su ploče na kojima će biti prezentirana vidljivost projekta, s ciljem da svaki posjetitelj lovačkih domova vidi da su on i u projektu Vukovarsko – srijemske županije, odnosno da se druže s djecom i da je lovački dom prijatelj djece.

„Želja nam je da projekt bude vidljiv i prepoznatljiv, ne samo na području naše Vukovarsko-srijemske županije, nego i šire. Svake godine trudimo se donijeti nešto novo, pa se nadamo kako će se ubuduće uključiti viši razredi osnovnih škola gdje ih, uz upoznavanje sa šumom i divljim životinjama, planiramo naučiti kako preživjeti u prirodi ili slične stvari koje ne mogu u školi naučiti. Nadamo se kako će sve ovo prepoznati još veći broj lovačkih društava, vrtića i škola”, kazala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.

Od 2022. godine lovačke domove na području županije je posjetilo 26 škola i vrtića te oko 1.600 djece, a domaćin današnjeg susreta bilo je Lovačko društvo „Jastreb“ Stari Jankovci.

„Zamisao je da mlade ljude približimo lovstvu, da im pokažemo da lovstvo nije nešto negativno kako se to inače prikazuje, nego jedna izrazito bitna gospodarska grana i jedan sportski dio našeg društva. Cilj nam je da klinci iz našeg doma odu s pozitivnim stavovima i nauče ono najvažnije o našem poslu. Zanimaju ih neke stvari koje viđaju u svojim domovima, vrtovima, naseljima pa su primjerice česta pitanja vezana uz lisice. Objasnimo im onda zašto je bitno ne dirati grabežljivu divljač, koje sve bolesti mogu prenijeti i slično. Djeca su jako inovativna i imaju razna pitanja”, kazao je Dejan Domitrović, lovočuvar LD Jastreb Stari Jankovci.

Inače, na području županije djeluje oko 70 lovačkih udruga s oko 2500 lovaca od kojih je 2200 uključeno u Lovački savez Vukovarsko – srijemske županije. „Broj lovaca se rapidno povećava iz godine u godinu, najviše zato što je lovački ispit u zadnje dvije godine 500 kuna i tu je jako velik odaziv u Savezu. Prije je bilo oko 60 polaganja, sada je oko 150 po jednom polaganju što znači nekih 300 novih lovaca svake godine“, naveo je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Krunoslav Buhač.

Foto: VSŽ